Slovenija
2778 ogledov

Slovenci so se spet izkazali

Lezbos, begunci Epa
Dobrodelni koncert za socialno ogrožene otroke.

"Zbrali smo dovolj za Lezbos, zdaj se zbira samo še za mariborskega UP-ornika," je sporočil Jure Poglajen, humanitarec, ki je konec marca začel novo akcijo zbiranja pomoči Otrokom sveta. Cilj, ki je bil 20 tisoč evrov za nakup vozičkov za otroke begunce na Lezbosu, je dosežen, ves preostali denar, ki bo zbran v naslednjih dneh, bo namenjen društvu UP-ornik, ki ga vodi Boris Krabonja, za slovenske otroke. 

Boris Krabonja in Jure Poglajen tako vabita na dobrodelni koncert, ki bo v petek, 4. maja, v dvorani hotela Habakuk v Mariboru. Nastopili bodo Darja Švajger, Jure Ivanušič, Luka, Tjaša in Zala, Tanja Ribič, Plesna šola Natke Geržina, Mirjana Šajinović in Viktor Meglič. Vstopnice je mogoče kupiti na Petrolu in preko Eventima.

 | Avtor:

"Veliko ljudi se dogodka ne more udeležiti, ker so na morju ali kje drugje za praznike. Lahko pa vseeno kupijo vstopnice in bo v njihovem imenu Upornik njih razdelil med ljudi, ki si tega ne morejo privoščiti," poziva Poglajen. 

Z zbranimi sredstvi je že naročenih 300 otroških vozičkov, ki jih bo Poglajen predal osebno. Grška vlada je namreč izdala dovoljenje za vstop v begunski center Moria. "Vse, kar bo več, bo namenjeno UP-orniku in slovenskim otrokom, zato je zelo pomembno, da napolnimo dvorano Habakuk," še pravi Poglajen. 

Poglajen je z Davidom Zorkom grški otok Lezbos prvič obiskal leta 2015, v času, ko se je begunska kriza v osrčju Evrope ravno začela razplamtevati. "Namesto poležavanja na peščenih plažah sva izbrala pomoč beguncem, ki so, prestrašeni, zmedeni, obupani, zbežali pred vojno, nasiljem, brezupom. Le kdo bi lahko mirno sedel in gledal tragedijo teh ljudi, ki je še posebej zlovešče pobliskovala v očeh otrok, mnogih brez staršev, povsem samih, brez vsakršnega spremstva," opisuje Poglajen.

Humanitarno akcijo sta nadaljevala v Sloveniji in na Lezbos prepeljala 2,5 ton humanitarne pomoči. Poglajen je leta 2015 postal Delova osebnost leta.
Lansko zimo je v akciji Ogrejmo jih Poglajen s zbiral denar za begunce v taboriščih v Grčiji, ki so bili zaradi mraza na robu preživetja.