Slovenija
25 ogledov

Še kaj upanja za SCT?

predor sct Žurnal24 main
V ponedeljek se bo sestal upniški odbor SCT. Zaposleni medtem že dva meseca brez plač. Zaradi vse verjetnejšega stečaja SCT bankam upnicam grozi unovčitev 160 milijonov evrov vrednih garancij.

V ponedeljek se bo sestal upniški odbor SCT, ki ga vodi Uroš Ilić, je povedal Gregor Gomboši iz SCT. Navedb časnika Dnevnik, da naj bi vodstvo SCT po neuradnih informacijah v naslednjih dveh tednih vložilo predlog za stečaj, ni želel komentirati.

Brez denarja možen le stečaj
"Če svežega denarja v kratkem ne bo, potem druge možnosti ni," je možnost uvedbe stečaja za SCT, ki je trenutno v prisilni poravnavi, za omenjeni časnik  komentirala prisilna upraviteljica SCT Marija Magdalena Šantl. Stečaj bi za vpletene banke upnice, NLB, NKBM, Abanko in LHB, pomenil veliko breme, saj jim v tem primeru grozi unovčitev za več kot 160 milijonov evrov garancij, izdanih za projekte.

SCT je v prisilni poravnavi od januarja letos. Terjatve upnikov družbe so konec lanskega septembra skupaj znašale 252,3 milijona evrov, od tega je za 196,7 milijona evrov navadnih terjatev in za 1,5 milijona evrov prednostnih terjatev. Za 44,3 milijona evrov terjatev imajo ločitveni upniki, za 9,8 milijona evrov pa izločitveni upniki.

Ni denarja za plače, za projekte še manj
Poznavalci dogajanja v SCT trdijo, da denarja za plače ni, še manj za projekte. Podjetju naj bi upniki-banke že zasegli velik del gradbene mehanizacije, ki jo je imelo na lizing. SCT z Ivanom Zidarjem na čelu je izgubil tudi številne že sklenjene posle kot so posel pri graditvi mostu čez Savo v Beogradu in gradnjo predora Vijenac v BiH, ki ga je pridobilo Primorje, kar naj bi bilo po navedbah poznavalcev dokončno razočaranje za prvega moža in lastnika SCT. Dvomljivi ostajajo tudi libijski in ruski posli.

Zaposleni ne verjamejo v posojilo
Vse manj je tudi upanja za posojilo, ki naj bi ga SCT dobil od hrvaškega EMS Holdinga, saj naše banke denarja Zidarju nočejo več posojati. Osem milijonov evrov naj bi bilo dovolj za plače in nov zagon v podjetju, a v to številni zaposleni ne verjamejo. V minulih dveh mesecih so v SCT izgubili kar 10 poslov, prihodkov je bilo le okoli šest milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.