Slovenija
1883 ogledov

SDS kršila uredbo, a sankcije ne bo

Janez Janša Urška Bačovnik Janša Romana Tomc Anže Logar SDS Saša Despot
SDS je pred junijskimi parlamentarnimi volitvami kršila uredbo o varstvu osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da je SDS pred junijskimi parlamentarnimi volitvami z aplikacijo Prepričaj prijatelja kršila uredbo o varstvu osebnih podatkov. Vzpostavili so namreč aplikacijo, s katero so njeni podporniki prijateljem lahko predstavili program stranke. Tako je moral simpatizer stranke v spletni obrazec vpisati podatke o spolu, imenu in priimku ter starosti prijatelja, ta pa je nato na elektronski naslov prejel sporočilo z glavnimi poudarki iz programa SDS.

Pojavili so se očitki o zlorabi osebnih podatkov, v SDS pa so zatrjevali, da se omenjeni podatki ne hranijo in obdelujejo, pač pa so uporabljeni za enkratni namen personaliziranega sporočila.

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Politika Slovenija Janša, nato dolgo nič ...

Nadzor pokazal kršitve

Informacijski pooblaščenec pa je glede omenjenega primera dobil prijavo in uvedel inšpekciji nadzor. V njem je ugotovil, da je šlo za množično obdelavo osebnih podatkov z zelo jasnim namenom širjenja političnega programa in vpliva tik pred volitvami. "Namen takšne obdelave osebnih podatkov v demokratični družbi pa je legitimen le, če se spoštuje načela zakonitosti, poštenosti in preglednosti obdelave osebnih podatkov," so po poročanju Večera zapisali v uradu pooblaščenca.

Ta je v postopku ugotovil, da prejemniki sporočil političnega oglaševanja "niso bili na noben način obveščeni o tem, da je SDS prek spletne aplikacije obdeloval njihove osebne podatke in da je aplikacija samodejno ustvarila vsebino sporočila s politično vsebino. Prav tako pošiljatelji sporočila niso bili seznanjeni s konkretno vsebino sporočila, ki se je samodejno prilagajalo oziroma spreminjalo glede na osebne podatke, ki so jih vnašali v aplikacijo".

Janez Janša Prvi odziv Slovenija To o izvolitvi Šarca pravi Janša

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je zato po poročanju Večera pojasnila, da je bil celoten proces obdelave osebnih podatkov zavajajoč in ne dovolj transparenten, SDS pa je s tem kršil določbe splošne uredbe o varstvu podatkov.

Zaradi ugotovljenih kršitev bi bilo sicer treba uvesti prekrškovni postopek in izreči ustrezno sankcijo, a to po besedah Prelesnikove ni mogoče, dokler ne bo sprejet nov zakon o varstvu osebnih podatkov, ki bo predpisoval sankcije za kršitve uredbe. "Okoliščine tega primera jasno kažejo, da je treba čim prej sprejeti nov zakon o varstvu osebnih podatkov, sicer ni mogoče zagotavljati učinkovitega varstva osebnih podatkov," je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 20:30 13.september 2018.

    Đej Đej Ivan in njegovi podrepniki bi morali v mladosti obiskovati poseben dom za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi težavami/motnjami . Zakaj tako menim ? Prebiram, da so ustanovili gibanje proti poskusom ustrahovanja, cenzure in omejevanja svobode javne ...prikaži večne besede na RTV Slovenija ! ! Taisti Ivan in SDS ,ki so pozivali državljane nepokorščine plačila RTVS prispevka .

  • vladek 13:58 12.september 2018.

    kaj vam je še Janša keriv ? saj imate komuniste na vlasti Kretenske udbo mafijske komunjare in Šev vam je mizar

  • miki1234 13:38 12.september 2018.

    ko se vsi tako ustijo o varstvu podatkov... zakaj se nihče ne obregne ob promocijski material, ki mi je vsakodnevno vsiljen... nikomur nisem dal priglasitve, da se moje osebne podatke uporablja v namene za komercialno pošto.