Slovenija
51973 ogledov

Šarec povedal, kdaj se mu je posvetilo, kaj mu počne Janša

Marjan Šarec Epa
Marjan Šarec o tem, kdaj se mu je posvetilo, da mu je "priliznjeni" Janez Janša spodkopal vlado.

Marjan Šarec, predsednik vlade v odstopu, je v oddaji TV Slovenija Politično s Tanjo Gobec podal nekaj svežih pogledov na dogajanje v zadnjih mesecih, tednih in dneh ter komentiral tudi možnost, da se je uštel, ko je mislil, da mu bo z odstopom uspelo izsiliti predčasne volitve. 

Šarec vztraja, da bi bile te najboljša izbira, saj zdajšnje razmere kličejo po kompromisih in izsiljevanju. Po lastnih besedah pa je takrat, ko je odstopal, predvidil tudi možnost, da do predčasnih volitev ne bo prišlo in da bo Janez Janša skušal ustanoviti vlado.

Glede zdajšnjega obnašanja nekdanjih koalicijskih partnerjev SMC, Desus in SAB je aktualni premier med preračunavanjem dogajanja po odstopu dejal, da je računal na njihove besede iz leta 2018, "ko so se vsi zaklinjali, da z Janezom Janši ne gredo. Če se bodo tega držali, se nimajo kaj pritoževati. Glede na to, da so v SDS ves ta čas tudi za moje partnerje govorili, kako smo najbolj nesposobni v zgodovini Slovenije, ne vem, kako si zdaj tako zelo želijo sodelovati."

Zaradi 'priliznjenosti' Janše se mu je posvetilo

Dejal je, da je skušal kot premier koalicijsko "družino" držati skupaj, priznal pa je tudi, da je delal napake. 

Na vprašanje, kdaj se je zavedal, da v ozadju njegove vladne ekipe dejansko potekajo razgovori o novi koaliciji, je Šarec povedal, da je bilo več tovrstnih dogodkov. "Ko sem bil na kongresu SMC, na katerem je bil potrjen gospod Počivalšek, je bil prisoten tudi poslanec SDS [Franc] Breznik. Potem je gospod Počivalšek zaposlil gospo [Alenko] Pavlin v svojem kabinetu in takrat je Janez Janša postal nekoliko skoraj priliznjen do SMC. Takrat mi je dalo vedeti, da se v ozadju mogoče tudi kaj dogaja."

Janez Janša O Šarcu Slovenija Ko je Janša omenil osla, dvorana bučno zaploskala

Nadalje je izpostavil tesno parlamentarno glasovanje o Angeliki Mlinar, ki ne bi bila potrjena za ministrico, če ne bi na glasovanju manjkal eden od poslancev SDS. "Potopil sem lakmusov papir v raztopino, sedaj pa bomo videli, kaj bo pokazal," je dodal.

Zaveda se, da je zadnji z brisačo na plaži

Ponovil je, da je večkrat vprašal Počivalška, če se pogovarja s SDS, a da mu je slednji to vedno zanikal. Vseeno da je bila Šarčeva ponudba o sodelovanju na volitvah, ki jo je podal SMC, resna, a da je možnosti za sodelovanje manj z vsakim sedenjem SMC na pogajanjih s SDS.

Šarec je večkrat zatrdil, da je stranka LMŠ enotna in da želijo iti na volitve, saj trenutnih 13 mandatov, ki jih imajo, ne zadoščajo, da bi kaj naredili. "Prišel sem v politiko, da nekaj postorim in dosežem rezultat."  Med nujne ukrepe je uvrstil zakon o dolgotrajni oskrbi, jamstveni sklad in nepremičninski zakon, ki da terjajo enotno in večinsko vlado.  

Izpostavil je, da je v času vlade večkrat moral izsiliti kakšno odločitev, kot je bila tista o komisarski kandidaturi Janeza Lenarčiča. "Bil sem velikokrat sam, kar ni nič novega. Zadnji sem dal brisačo na to plažo, vsi so bili v politiki pred menoj, zato sprejemam te pikrosti, da vedo več od mene."

Viktor Orban Svet V ta okvir je Orban uvrstil Slovenijo

O pomenu Vilija in Viktorja

Šarec je posredno izrazil prepričanje v obstoj omrežij, ki da lahko zaradi slabe zakonodaje prek raznih civilnih iniciativ blokirajo razvoj v državi, ob tem pa omenil Vilija Kovačiča, ki je zavrl gradnjo 2. tira. 

Dotaknil se je tudi Viktorja Orbana in dejal, da madžarskega premierja ceni in ima z njim dobre odnose, "ne želim pa, da je katerakoli slovenska stranka ali politika odvisna od njegovega financiranja. SDS je močno vpeta v to in to je zelo moteče."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • zdrej 16:55 15.marec 2020.

    Eh ubogi. Samo pozablja, da je že šel v kilavo vladi, kjer mu je en del, ki ga Janša ne more dotakniti, spodkopaval temelje. Prva poteza in začetek spodkopavanja te stranke je bila, da ne bo v koaliciji.

  • brane 02:49 27.februar 2020.

    slovenci imajo najraje diktatorje.večina bo komentirala da to ni res(vendar)ampak votitve in rezultati povedo vse.pa začnimo.miro cerar-stranka mira cerarja-SMC zmagovalec na volitvah in vodja države.alenka bratušek-stranka alenke bratušek SAB zmagovalka in vodja države.marjan šarec-lista marjana šarca-LMŠ.zmagovalec na volitvah in vodja ...prikaži več države.na naslednjih volitvah pa-brane-brane brani slovenijo-BBS.p.s.take mamo,raja pa naseda.

  • milan240 12:18 26.februar 2020.

    Z eno besedo: Tele in to z veliko začetnico.