Slovenija
1621 ogledov

Zdravniki bi radi delali, pa zaradi birokracije ne morejo

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Zaradi birokratskega zapleta v času koronakrize, ko primanjkuje zdravstvenega osebja, zdravniki ne morejo delati.

Hrvaška hematologinja, ki je pred letom in pol prišla delat v UKC Ljubljana, ne ve, ali bo marca prihodnje leto še imela službo pri nas ali ne. Razlog za negotovost tiči v tem, da ni opravila izpita slovenščine. Gre za izpit C1, ki je pogoj za licenco in pogodbo o zaposlitvi. Izpit mora opraviti do februarja, vendar pa dodatno težavo predstavlja tudi dejstvo, da ni razpisanih izpitov in tako izpita niti ne more opravljati, je povedala za 24urZvečer.

Predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana, Samo Zver opozarja, da je to nesmisel. V času koronakrize bi pričakoval, da bodo tujim zdravnikom, ki delajo pri nas, omogočili, da obveznost opravijo kasneje, ko se bo koronakriza končala. Poudaril je, da že tako težko dobijo zdravnike, potem pa sledijo še takšni zapleti. V podobni situaciji, kot so se znašli na njegovem oddelku, naj bi bili tudi trije zdravniki na pediatrični srčni kirurgiji. Sprašuje se, zakaj država od zdravnikov nekaj zahteva, če jim potem ne omogoči, da bi obveznost opravili.

Od tujih zdravnikov se zahteva, da opravijo izpit na ravni C1. Za primerjavo, kot so pojasnili v oddaji, od maturantov, ki pišejo maturo iz angleščine na višjem nivoji se zahteva stopnja B2. Od zdravnikov se torej zahteva eno stopnjo višje znanje. 

Zver je že konec julija na ministrstvo za zdravje pisal in opozoril na situacijo, a se ni nič zgodilo, na kar je obvestil še zdravniško zbornico. Odgovornost so na ministrstvu za zdravje prenesli na ministrstvo za šolstvo od tam na ministrstvo za delo, kjer so tako kot njihovi predhodniki odvrnili, da s tem nimajo nič.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 14:57 19.november 2020.

    zakaj bi pa delali , folk naj pocrka , kdo pa sploh še rabi vse te bolnike, pa ta stare, samo breme družbe ... to ni moja iznajdba , to si je nekdo drug izmislil ... recimo, tisti, ki je ...prikaži več spravil v slovenistan skoraj 80.000 šiptarjev , ki lepo vlečejo socialno ... seveda njih pa rabimo, ker slovenčkov zmanjkuje

  • sam1 08:48 19.november 2020.

    Pri licenciranih zdravnikih in ostalem medicinskem osebju je problem birokracija in ne morejo reševati življenj-ob nabavljanju (neuporabne) in predrage medicinske opreme teh ovir ni bilo zaznati,ampak nam je Počivalšek do onemoglosti zatrjeval,da so pomembna življenja in ne zakon.....

  • MK 08:15 19.november 2020.

    Uboga hrčkica. Ni se mogla naučiti slovensko v enem letu. Me zanima če bi tako jokala na šihtu v Nemčiji. Tja bi že prišla z znanjem nemščine. Zakaj se pa gospa ni 1 leto pripravljala na prihod v Slovenijo. Tej ...prikaži večj hrčki so en tak primitiven narod, da glava peče. Za njih bi pa veljala druga pravila al kaj. Kaj pa če ne bo razumela pacienta? Bo pacientka rekla da je trudna pa ji bo dala napačno zdravilo?