Slovenija
7783 ogledov

Rudi Medved prijazen do zaposlenih v javnem sektorju in sindikatov

Rudi Medved
1/5
Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda (LMŠ) pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Novi kandidat za ministra za javno upravo Rudi Medved napoveduje takojšnje nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja pri čemer bi se pogajal z vsemi sindikati hkrati.

"Zelo me moti odnos do zaposlenih v javnem sektorju, ki v javnosti veljajo za parazitske tvorbe, ki nič ne delajo, stanejo pa nas veliko," je svojo predstavitev za kandidata za ministra za javno upravo začel Rudi Medved. Čeprav je imel časa za pripravo predstavitve le tri dni - Marjan Šarec ga je za novega kandidata po slabi predstavitvi Tugomirja Kodelje predlagal v petek, je Medved uvodoma govoril debelo uro.

Medvedovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, štirje pa so glasovali proti. Kandidat je po potrditvi v izjavi za medije današnje zaslišanje ocenil kot zelo koristno, saj si je "še malo razširil obzorja s področij, ki ga čakajo", poroča STA.

"Dobro plačani uradniki, ki ne delajo nič"

"Javni sektor ne more biti breme te družbe, ker opravlja nujno potrebne storitve in prav tako ustvarja dodano vrednost," je bil prijazen Medved, ki je menil, da je potrebno pavšalne ocene glede zaposlenih v javnem sektorju, ki veljajo za "dobro plačane uradnike v varnih službah, ki ne delajo veliko, če pa že, nam bremenijo življenja", ovreči, saj gre za posploševanje. 

"Problem je v absolutni prenormiranosti družbe, ko predpise urejamo s predpisi," ugotavlja Medved, ki je napovedal dobro pripravljene predpise in poenostavitev postopkov.

"Javni sektor je v krizi prispeval velik delež"

Medved je v uvodni predstavitvi večkrat poudaril, da je javni sektor v času krize prispeval velik delež. Poudaril je tudi, da ne ve, zakaj se pogajanja sindikatov z vlado Mira Cerarja niso zaključila. "V javnosti so se pojavili različni podatki, glede finančnega učinka stavkovnih zahtev. V začetku se je govorilo o milijardi evrov, tekom pogajanj pa se je ta številka znižala na 306 milijonov evrov," je ugotavljal Medved.

S sindikati nemudoma za pogajalsko mizo

"Verjamem, da vas bom razočaral, ko ne bom mogel ponuditi številke in govoriti o nadaljnjem procesu pogajanj. Sem samo kandidat, to bi bilo neodgovorno in samovšečno, lahko pa zatrdim, da je stališče vlade popolnoma jasno: s sindikati bomo nemudoma sedli za pogajalsko mizo, prepričan sem, da bo pogovor dober," je napovedal Medved. Pogajal bi se z vsemi sindikalnimi skupinami hkrati, "saj bi to bistveno olajšalo dialog."

stavka SVIZ Stavke Slovenija Sindikati: hitri odgovori ali stavka

Predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja, je seveda zanimalo, ali bo nova vlada pogajanja nadaljevala na točki, kjer so se pogajanja s prejšnjo vlado končala. Medved na to vprašanje ni odgovoril, češ, da  še ne more prejudicirati, kako bodo pogajanja tekla. 

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v odzivu pohvalil kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda, ker je na predstaviti pred odborom DZ plačna pogajanja označil za prioritetno nalogo ministrstva. Manj pa je bil zadovoljen z Medvedovim stališčem do morebitnih izstopov iz plačnega sistema, poroča STA.

Sistem javnih plač naj ostane enoten

"Glede na želje po izstopu iz plačnega sistema v javnem sektorju ni druge alternative, razen enotnega plačnega sistem," je napovedal Medved. "Tudi če posamezne skupine izstopijo iz tega enotnega plačnega sistema, ne bo popolnoma nič drugače," je dejal in dodal, da bi prva zahteva po zvišanju plač povzročila domino efekt. Zato osnovnega koncepta plačnega sistema ni treba spreminjati, "bo pa treba znotraj njega marsikaj reformirati."

Obljubil je tudi reševanje problema 7578 prejemnikov tako nizkih plač, da jim mora država doplačati delež do minimalne plače. "Imamo rešitve, vendar pa nobena ni ustrezna. Sam rešitve ta trenutek še ne poznam," je povedal Medved, ki prav tako še ni znal odgovoriti na vprašanja poslanca SDS Branka Grimsa glede zakona o elektronskih komunikacijah in hrambi podatkov. 

"Nisem glasoval zanj, ker nisem bil več prisoten na zaslišanju," Rudi Medved na vprašanje Eve Irgl SDS, zakaj je podprl svojega razrešenega predhodnika Tugomirja Kodeljo.

Več pooblastil predstojnikom

Medved meni, da je nujna sprememba sistema nagrajevanja javnih uslužbencev. Trenutnega ocenjujejo kot slabega. "Pri tem bi bilo treba dati bistveno večja pooblastila predstojnikom. Vzor naj bo model iz gospodarstva," pravi Medved in obljublja, da nobena sprememba ne bo narejena brez dialoga s sindikati.

Internet bi cenzuriral

Grims je nato hotel vedeti, ali je po mnenju kandidata internet prostor, na katerem je potrebno ohranjati popolno svobodo govora. "Sem za svobodo govora, vendar, ko gredo stvari čez mejo, je določene stvari na internetu treba preprečiti," je odgovoril Medved in Grimsu obljubil, da se bo glede omenjene tematike dobro podučil pri strokovnih sodelavcih in mu v kratkem podrobno odgovoril. 

Napoveduje digitalni rojstni list

Medved napoveduje centralizacijo storitev v javnem oblaku, povezovanje lokalnih baz podatkov ter skupno e-naročanje različnega blaga in storitev. Uvedel bi e-cetrifikat, oziroma e-identitet, neke vrste e-rojstni list. Uvedba tega je zapisana tudi v koalicijski pogodbi. "E-identiteta se bo nahajala v oblaku, kar pomeni, da bomo imeli dostop so svojega certificiranenega podpisa kdajkoli in kjerkoli, kar sedanji sistem ne omogoča. Gre za razliko med elektronskim in digitalnim potrdilom, ki je v praksi izvedljiva," napoveduje Medved, ki pa še ne more odgovoriti na vprašanje glede finančnih učinkov glede te novosti. "Razumite, da o njih ne morem govoriti, ker jih en poznam, gre pa za dogovor koalicijskih strank.

"Ko gledamo koalicijsko pogodbo, je vsa v oblakih in tako velja za vse koalicijske pogodbe, dokler se ne začnejo uresničevati"

Kdaj e-volitve?

"E-volitve so zelo všečna ideja, tudi meni osebno in z njo bi uspeli pritegniti mlado generacijo. Zanesljivo bi bil to preboj, ki bo mogoč nekoč, ko bo tehnologija dovolj zrela. Poznam primere kibernetskih napadov in vedno bo kak odstotek te možnosti. Sem pa za to, da delamo v to smer."

Več sledi ...
 

Komentarjev 14
  • dragec 16:35 11.september 2018.

    KAKO JE MEDVED ODJEBAL SDS GEBELSA

  • brencl47 10:41 11.september 2018.

    Izvirni greh je v tem, da se vsi po vrsti izogibajo realnega ocenjevanja delovne uspešnosti. Če bi pri njih veljale ocene A - B - C - D (down to exit) in E (exit) , bi naenkrat zavladala večja prijaznost, ...prikaži več uslužnost, večja storilnost in boljše storitve do občanov. Nekaj podobnega smo že videli pri Virantu, žal pa je trajalo samo kratek čas! Žalostno je, da sindikatom tega ni mar, marveč se pod raznoraznimi pretvezami borijo zgolj za svoje r*ti.

  • Ivo 01:05 11.september 2018.

    Se samo meni zdi ali tudi ta kandidat ni dosti več povedal kot tisti prvi, ki so ga tako oblatili?