Slovenija
24 ogledov

Prvi mož podjetja se bo pogajal

Delavci podjetja so stavkali v petek. Žurnal24 main
Direktor Swatyja je sporočil, da bo uprava sodelovala pri pogajanjih, na katerih bodo delavci lahko izrazili svoje zahteve glede dviga plač.

Petkova stavka v Swatyju ni bila napovedana, potekala je brez stavkovnega odbora in objavljenih pravil, zlasti pa vodstvu podjetja niso bile sporočene stavkovne zahteve. Zato ta ni potekala v skladu z zakonskimi določbami in določbami branžne kolektivne pogodbe, je danes na sedežu mariborskega podjetja, ki trenutno zaposluje 632 ljudi, povedal direktor tovarne umetnih brusov Branko Bezjak, ki je hkrati izrazil pripravljenost za pogajanja s sindikati.

Bezjak je ob tem povedal, da tako Swaty kot njegova hčerinska družba Swaty Inpo v celoti izpolnjujeta kolektivno pogodbo, zlasti njen tarifni del, kjer znatno presegata normative, v minulem obdobju pa sta izplačevala tudi del dobička ter višji regres za letni dopust od predvidenega.

Kljub omenjenim dejstvom bo uprava Swatyja po Bezjakovih besedah sodelovala pri pogajanjih, na katerih bodo delavci jasno izrazili svoje zahteve glede dviga plač, česar doslej še niso storili. Ob tem je prvi mož podjetja zanikal, da se v petek, preden so delavci za šest ur spontano prekinili delo, ne bi želel pogovarjati z njimi, vendar sam pooblastila za dvig plač nima, saj so te izpolnjene po kolektivni pogodbi.

Trditve o plačah ne držijo
Kot je povedal, ne drži, da bi delavci prejemali plače, nižje od 500 evrov bruto, saj je najnižja plača pri njih trenutno 540 evrov, ki jo prejema le 19 ljudi, med njimi večina takih, ki so večino časa v bolniškem staležu. Sicer pa je povprečni osebni dogodek pri njih neprimerno višji, je še zagotovil Bezjak, ki verjame, da je z najnižjo plačo težko preživeti, vendar je sam odvisen tudi od lastnikov.

"Pretiran dvig plač bi se hitro poznal tudi pri poslovanju podjetja, ki trenutno še vedno dobro dela, vendar se nam bo kmalu za 30 odstotkov podražila električna energija, dražijo se tudi surovine. Vsekakor pa se bodo dohodki delavcev po mojem vendarle nekoliko dvignili, kar pa je za zdaj še stvar pogajanj, ki se bodo začela v petek ali ponedeljek," je dejal direktor Swatyja, ki bo dogovor z delavci pred realizacijo moral predstaviti še nadzornemu svetu družbe.

Sicer pa se je opoldne iztekla ponudba družbe Avtotehna za prevzem Swatyja. Avtotehna, ki je imela ob objavi prevzemne ponudbe 1. oktobra v Swatyju manj kot 0,03-odstotni delež, je za delnico sprva ponudila 54,25 evra, nato pa jo zvišala na 57 evrov. Do 30. oktobra je Avtotehna že pridobila večino delnic Swatyja. Glede tega direktor Swatyja danes še ni želel govoriti. V Avtotehni pa so povedali, da je o ocenah in izidu danes še prezgodaj govoriti in da bodo predvidoma v sredo v zvezi s prevzemno ponudbo objavili sporočilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.