Slovenija
2 ogledov

Potrošniki hočejo označena živila

Naklonjenost javnosti za uživanje gensko spremenjene hrane se povečuje. Žurnal24 main
Slovenski potrošniki podpirajo obvezno označevanje hranilnih vrednostih, ki naj bi veljalo za vsa živila. Pri oznakah so pozorni predvsem na vsebnost maščob, vitaminov in mineralov ter sladkorjev.

Ministrstvo za zdravje je opravilo raziskavo med slovenskim potrošniki glede označevanje živil. Tematika opravljene ankete je za ministrstvo posebno zanimiva, saj mora izoblikovati stališče v povezavi z novim zakonodajnim aktom predlogom uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom.

Omenjen predlog je zanimiv tako za potrošnike, ki morajo biti seznanjeni s lastnostmi živil, kakor tudi za industrijo, za katero predstavlja vsaka sprememba na embalaži dodatno finančno obremenitev.

Zakon predvideva označevanje živil
V predlaganem zakonodajnem aktu je predvideno obvezno označevanje hranilne vrednosti, ki navaja energijsko vrednot (to merimo z kalorijami oz. kJ) in označbo hranil (maščobe, beljakovine, ogljikovi hidrati, sladkor, soli...) na živilih. Ta naj bi bila dobro vidna in zato označena na osrednjem vidnem polju. "Za takšen pristop se je Evropska komisija odločila med drugim tudi zaradi naraščajočega trenda prekomerne telesne teže in debelosti v EU, čemur smo priča tudi v Sloveniji," so še navedli na ministrstvu.

Ministrstvo je raziskavo javnega mnenja o željah potrošnikov v povezavi z označevanjem hranilne vrednosti živil opravilo med 20. in 22. oktobrom, na vprašanja pa je odgovarjalo 721 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

 

Alkohol in gensko spremenjeni organizmi

Večina vprašanih  meni, da je tudi na alkoholnih pijačah potrebno označevanje energijske vrednosti.
Gensko spremenjenim organizmom (GSO) nasprotuje 58,5 odstotka vprašanih. Med razlogi za nasprotovanje GSO je na prvem mestu nezaupanje v študije o domnevni netveganosti (38 odstotkov), sledi prepričanje, da imajo GSO lahko nezaželen vpliv na okolje (29 odstotkov). 

Potrošniki so pozorni na označevanje živil
Obvezno označevanje hranilne vrednosti živil podpira 92 odstotkov vprašanih, 20 odstotkov jih vedno pregleda označeno hranilno vrednost živila, 45 odstotkov vprašanih pa to stori pogosto. 25 odstotkov anketiranih nikoli ne pogleda energijske vrednosti živil in 17,5 odstotka vedno.

Maščobe, sladkor, sol, prehranske vlaknine...
Potrošniki so najbolj pozorni  na maščobe (povprečna ocena 3,46). Nanje je vedno pozornih 37 odstotkov vprašanih, 20,5 odstotka pa nanje ni nikoli pozornih.
Na vsebnost sladkorja (povprečna ocena 3,25) je vedno pozornih 33 odstotkov vprašanih, medtem ko 24 odstotkov na vsebnost sladkorja ni nikoli pozornih. Na sol (povprečna ocena 2,68) ni nikoli pozornih 34,5 odstotka vprašanih, 18 odstotkov je pozornih vedno. Vsebnosti ogljikovih hidratov (povprečna ocena 2,95) nikoli ne posveča pozornosti 26 odstotkov vprašanih, 18 odstotkov je takih, ki so nanje vedno pozorni.

Glede prehranskih  vlaknin je več takih, ki niso nikoli pozorni, kot tistih, ki so. Tudi na beljakovine niso pozorni. Je pa precej vprašanih pozornih na vsebnost mineralov in vitaminov, na njih je vedno pozornih 29 odstotkov vprašanih.
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.