Slovenija
10764 ogledov

Posledice epidemije: Za nekatere dolgoročno delo od doma!

Delo od doma Profimedia
Samo v NLB bo po modelu 4+1 (štiri dni doma, en v poslovnih prostorih) delalo okoli 400 oseb.

"V NLB smo že pred epidemijo delali na tem, da bi zaposlenim omogočili delo od doma, če je bila taka želja in je to delovno mesto to omogočalo, denimo v IT," na vprašanje, ali bodo delo zaposlenih od doma ohranili tudi po koncu epidemije odgovrajajo v Novi Ljubljanski banki. "Epidemija je seveda proces pospešila."

"Izkušnje dobre, celo nad pričakovanji"

Pojasnjujejo, da so delo od doma kot protiepidemični ukrep v NLB izvajali že od vsega začetka. "Od doma je delala večina zaposlenih, ki jim  delovno mesto to omogoča," pojasnjujejo v NLB. "Izjema so bili zaposleni v poslovni mreži in kontaktnem centru banke, trezorju in prevozu gotovine, v IT in v plačilnih sistemih ter nekaterih drugih delih banke."

pisarna na vrtu Na vrtu Pod streho To je nov trend, ki prihaja tudi k nam

Izkušnje so bile, kot poudarjajo v NLB, "dobre, celo nad pričakovanji". "Ves čas epidemije smo zagotavljali normalno poslovanje, poleg tega pa tudi intenzivno razvijali nove digitalne kanale," razlagajo v NLB. "Izkazalo se je, da marsikateremu od zaposlenih delo od doma ustreza in mu ponuja nekatere prednosti, kot so lažje usklajevanje službenega in privatnega časa ter odsotnost zamudne vožnje do poslovnih prostorov."

V NLB se jih je za delo od doma že odločilo 400

Od približno 2600 zaposlenih se jih je 400 že odločilo, da bodo z delom od doma nadaljevalo tudi po koncu epidemije. Delali bodo po t. i. hibridnem sistemu 4+1 (štiri dni dela od doma, en dan v poslovnih prostorih). "Z njimi že podpisujejo nove pogodbe o delu, ocenjujemo pa, da bi na dolgi rok lahko od doma delalo okoli tisoč zaposlenih," razlagajo v NLB. 

Računalnik Pogoji Slovenija "Miza ne sme imeti leska in mora biti iz snovi, ki na dotik ni hladna"

Pojasjnujejo, da gre za novo paradigmo o delu, s katero se soočajo številne družbe inpodjetja. "Če bomo čez nekaj let v položaju, da bo 30 do 50 odstotkov naših zaposlenih, ki jim delovni proces to dopušča, želelo delati od doma, jim bomo to omogočili, kar bo seveda vplivalo na zmanjšanje potrebe po pisarniških prostorih," razlagajo v NLB in dodajajo, da zaposlenim omogočajo tudi izobraževalne programe z možnostjo uporabe na daljavo.  

Delo od doma | Avtor: Profimedia Profimedia

Z vračanjem v poslovne prostore po epidemiji so sicer pričeli postopno v juniju. Najprej je v poslovnih prostorih delalo le 30 odstotkov zaposlenih, nato pa so ta odstotek postopno zviševali. "Če se zaposleni zaradi bojazni za svoje zdravje morda še ne želi vrniti na delovno mesto, mu/ji v obdobju postopnega vračanja omogočamo delo od doma," še razlagajo pri NLB. "Vsak primer se rešuje individualno."

Slovenija 260.11.2013 racunalnik, internet, google, splet, spletno nakupovanje, Epidemija Svet Odločitev je padla: Od doma bodo delali vsaj do septembra 2021

Pojasjnujejo, da gre za novo paradigmo o delu, s katero se soočajo številne družbe inpodjetja. "Če bomo čez nekaj let v položaju, da bo 30 do 50 odstotkov naših zaposlenih, ki jim delovni proces to dopušča, želelo delati od doma, jim bomo to omogočili, kar bo seveda vplivalo na zmanjšanje potrebe po pisarniških prostorih," razlagajo v NLB in dodajajo, da zaposlenim omogočajo tudi izobraževalne programe z možnostjo uporabe na daljavo.  

Z vračanjem v poslovne prostore po epidemiji so sicer pričeli postopno v juniju. Najprej je v poslovnih prostorih delalo le 30 odstotkov zaposlenih, nato pa so ta odstotek postopno zviševali. "Če se zaposleni zaradi bojazni za svoje zdravje morda še ne želi vrniti na delovno mesto, mu/ji v obdobju postopnega vračanja omogočamo delo od doma," še razlagajo pri NLB. "Vsak primer se rešuje individualno."

V Novartisu Odgovorna izbira

V Novartisu pojasnjujejo, da so fleksibilne oblike dela začeli uvajati že pred epidemijo, a v omejenem obsegu. "V času pandemije se je izkazalo, kako pomembna sta digitalizacija in vzpostavitev potrebne infrastrukture ter predhodna izobraževanja sodelavcev na tem področju," razlagajo pri Novartisu. "Na tem področju vseskozi izpopolnjujemo potrebno infrastrukturo in sodelavce izobražujemo, zato s prehodom na delo na daljavo večjega števila zaposlenih nismo imeli težav. Vsa srečanja, sestanke, posvetovanja smo hitro in brez težav preselili na splet."

otrok zdravnik hrbtenica Promo Uporabno Popolno pisarniško pohištvo za učinkovito delo od doma

Poudarjajo, da v družbi že vrsto let spreminjajo delovno kulturo v "bolj navdihujočo, vedoželjno, agilno in opolnomočeno". "Zaposleni so najbolj ustvarjalni in produktivni, ko jih opolnomočimo, da sami oblikujejo svoje delovno okolje in sledijo svojim ciljem, zato odpravljamo stare hierarhične strukture in zaposlene spodbujamo, da postanejo bolj samozavestni in pokažejo svoje sposobnosti, strast in talent," razlagajo v Novartisu. "Eden izmed Novartisovih globalnih programov, ki podpira opolnomočeno kulturo in nas razlikuje od drugih podjetij, je Odgovorna izbira, ki smo jo prvotno razvili v odziv na globalno pandemijo in željo zaposlenih po večji prilagodljivosti načina, kraja in časa opravljanja dela. Program se razvija v nov delovni model, ki optimizira tako osebno kot poslovno uspešnost in v središče postavlja prilagodljivo in odporno organizacijo, ki je pripravljena na izzive prihodnosti. Sodelavcem smo ponudili tudi podporo pri oblikovanju domače pisarne in jih opremili z znanjem, kako najbolj optimalno delovati v spremenjenem delovnem okolju."

Koronavirus v ZDA Slovenija Ta ukrep lahko najbolj ustavi širjenje epidemije, a ga ignoriramo

V času epidemije je v Novartisu od doma delalo tudi okoli 1.800 sodelavcev, kar predstavlja 36,8 odstotka vseh redno zaposlenih. Od 17. maja se je glede na fizično ureditev pisarniških prostorov lahko na delo v pisarne vrnilo do 20 odstotkov zaposlenih v posameznem oddelku, od 1. junija dalje pa do 50 odstotkov zaposlenih.

Prenosnik | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Prenovili so tudi Pravilnik o delovnem času. "Največja sprememba, ki jo pravilnik prinaša, sta dva modela fleksibilnega načina dela, med katerima lahko izbirajo sodelavci znotraj programa Odgovorna izbira," razlagajo pri Novartisu. "Z možnostjo izbire med dvema modeloma smo se poskušali približati vsem zaposlenim, njihovim različnim potrebam, željam, težnji po prilagodljivosti, svobodi in neodvisnosti, osebnim razmeram in drugim vidikom."

Računalnik Slovenija Delo od doma: eni dobijo nadomestilo, drugi ne

V Petrolu so nekaj dni po koncu epidemije spet vzpostavili sto odstotno prisotnost na delovnem mestu. "Pred tem je bil v uporabi sistem 30/70 (30 odstotkov od doma, 70 na delovnem mestu)," razlagajo pri Petrolu. "V načrtu imamo ohranitev dela na domu za zaposlene, pri katerih je to mogoče in lokacija dela ne vpliva na kakovost opravljenega dela. Pri tem bomo vsako vlogo obravnavali individualno in v skladu s tem bo določen tudi obseg dela od doma." 

O stalnem delu od doma pri NKBM še ne razmišljajo

Pri NKBM pojasnjujejo, da so v času epidemije zaposlenim, ki jim je narava dela dopuščala, organizirali delo od doma. "Zaposlenim tudi po preklicu epidemije tam, kjer narava dela to dopušča, omogočamo delo od doma s ciljem zmanjševanja možnosti okužb, čeprav v delovnem okolju spoštujemo vse zaščitne ukrepe, ki so jih predpisale pristojne institucije in vsem zaposlenim na delovnem mestu zagotavljamo varne delovne pogoje," razlagajo pri NKBM. "Zaposlene redno seznanjamo z nasveti o učinkoviti organizaciji dela od doma, zato se z večjimi izzivi na tem področju ne srečujemo."

delo od doma Slovenija Tako bo z delom od doma, ko bo konec epidemije

O stalnem delu od doma za enkrat ne razmišljajo. "Z vidika naših delovnih procesov je za nas zanimiva možnost občasnega dela od doma in v tej smeri bi si želeli tudi bolj fleksibilne zakonodaje, ki ureja to področje," še razlagajo pri NKBM.

"Naše izkušnje so pozitivne"

V Telekomu Slovenije je na daljavo svoje delo opravljalo v času epidemije opravljalo približno 70 odstotkov zaposlenih, ki jim je to omogočala narava njihovega dela. "Naše izkušnje so pozitivne, tako da bomo delo na daljavo kot eno izmed fleksibilnih oblik dela ohranili tudi v prihodnje," razlagajo pri Telemomu Slovenije. "V kakšnem obsegu oz. po kakšnem modelu, pa je odvisno tudi od specifike posameznega delovnega mesta. Pri delu na daljavo je sicer potrebno upoštevati, da gre za drugačen način dela, kjer so določene specifike komunikacije, saj ni neposrednega osebnega stika, zato je potrebno biti pozoren na ustrezen in dovoljšen pretok informacij, ki jih zaposleni potrebujejo."

Zaposleni bi želeli imeti občasno možnost dela od doma

Delno bodo delo od doma ohranili tudi pri podjetju SRC. "Primarno bomo delali v naših poslovnih prostorih, če bo kdo imel posebno željo ali potrebo po delu od doma, pa jim bomo to omogočili," razlagajo pri SRC-u. "To bo veljalo za skoraj vse profile, razen za tiste, za katere proces dela zahteva, da so v poslovnih prostorih."

delo od doma otroci | Avtor: Profimedia Profimedia

domača pisarna Delo od doma Pod streho Nasveti in ideje za domačo pisarno brez napak

Anketa med zaposlenimi je pokazala, da bi si želeli imeti občasno možnost dela od doma, približno dva dni tedensko. "Hkrati smo se v tem letu in pol naučili tudi na daljavo delati produktivno, tako, da nam to ne bi smelo predstavljati prevelikih težav," razlagajo pri Srcu. "Zdaj znamo bolje delati tudi z oddaljene lokacije ali v hibridnem načinu. Znamo bolje razporejati in planirati delo, tako, da lahko hitro nadomestimo morebitne odsotnosti. Pri dolgoročnem delu od doma opažamo težavo pri motivaciji in vpetosti v podjetje, kar je verjetno precej normalno, saj smo ljudje precej družabna bitja. Bolj, kot smo si mislili pred epidemijo."

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Davki Slovenija Dodatno bi obdavčili tiste, ki delajo od doma

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 31
  • bojovi 11:50 19.julij 2021.

    Blagor njim

  • Naklonsky 21:11 18.julij 2021.

    NLB 2600 delavcev ... In potem se čudite, da stroški vodenja računov visoki?

  • Marko405 13:29 18.julij 2021.

    Delo od doma ni mogoče za proizvodnje linije dela... Tako Delo na daljavo bi bilo zanimivo ne pa izvedljivo.... Še zdravniki in kirurgi ne morejo delati na daljavo...