Slovenija
3122 ogledov

Zdaj so puško v koruzo vrgli še Golobovi, 24. novembra bomo očitno ostali doma

Robert Golob Nebojša Tejić/STA
Programski odbor bo stranki predlagal umik referendumske pobude, je povedal Kumer. Referenduma 24. novembra očitno ne bo.

V SDS so danes predlagali preklic posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta JEK 2. Tudi samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki poleg poslanca Svobode Miroslava Gregoriča in stranke Levica ni podprla odloka o razpisu referenduma glede JEK 2, je opozorila, da nas "predlagatelji referenduma o JEK 2 nas postavljajo pred zgodbo, ki je polna zavajanj in resnih manipulacij".

Poraja se tudi vprašanje, ali si Slovenija lahko sploh privošči gradnjo JEK 2. Po zadnjih podatkih je celoten strošek izgradnje JEK 2 brez stroškov financiranja ocenjen na med 9,6 in 15,4 milijarde evrov. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da lahko to državo vodi celo v bankrot.

Po tem, ko so v javnost prišli posnetki dogovarjanja med poslanci koalicijskih in opozicijskih strank, kako ne glede na izid referenduma izpeljati svoje načrte, je javna podpora projektu JEK 2 strmoglavila. V prostore RTV Slovenija pa so vstopili zaposleni na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) in zasegli sporne posnetke. 

Zdaj pa so pred kamere stopili predsednik programskega odbora za energetiko v stranki Gibanje Svoboda in minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer ter vodja poslanske skupine Nataša Avšič Bogovič.

Programski odbor bo stranki predlagal umik referendumske pobude, je povedal Kumer. Ravnanje SDS, ki je danes predlagala preklic posvetovalnega referenduma, je označil za "navadno zavajanje ljudi". Kot je spomnil, so prav v SDS januarja podali pobudo za posvetovali referendum, premier Robert Golob pa da je potem z namenom doseči nacionalni konsenz uspel poenotiti politične stranke.

Nataša Avšič Bogovič pa je razložila, da bodo pobudo umaknili iz procedure in se lotili priprave zakona o projektu JEK 2. Ta bo vključeval vse varovalke, da se ne ponovi zgodba TEŠ, je dodala.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 29
  • Fellita 00:56 22.oktober 2024.

    ! Samske ženske čakajo na vas na -- Hot4.eu

  • Kmodri_ 00:37 22.oktober 2024.

    Itak pa na farse ne hodimo!

  • Kmodri_ 00:36 22.oktober 2024.

    Predlagam, da Slovenijo preoblikujemo v ustavno monarhijo! Potem pa monarha neposredno izvolimo! Tistih 90 kekcev pošljemo na Zavod za zaposlovanje!