Svet
113 ogledov

Nekdanja sovjetska republika glasuje o vstopu v EU

Moldavija se pripravlja na volitve Epa
V Moldaviji bodo danes potekale predsedniške volitve in referendum o vstopu v EU.

Glasovanji naj bi potrdili proevropsko pot nekdanje sovjetske republike. Članstvu v povezavi naj bi bila namreč naklonjena večina prebivalstva, proevropska predsednica Maia Sandu pa velja za favoritinjo predsedniških volitev.

Na referendumu bodo Moldavci odgovarjali na vprašanje, ali naj se vstop v EU zapiše kot cilj v moldavsko ustavo. Večina prebivalstva naj bi bila temu naklonjena. Medtem so proruske sile v državi pozivale k bojkotu glasovanja, ki ga je minuli teden v Kišinjovu kot velik mejnik pozdravila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

52-letna Sandu, ki se bo na volitvah potegovala za drugi mandat, meni, da je poslanstvo njene generacije vključiti Moldavijo v evropsko družino. Po njenih besedah je pridružitev EU moldavski Marshallov načrt. Pristopna pogajanja je država uradno začela junija letos.

V prvem krogu volitev bo nekdanjo svetovalko pri Svetovni banki izzvalo sedem kandidatov in tri kandidatke. Obeta se ji približno 36-odstotna podpora. V zelo verjetnem drugem krogu bodo volivci najverjetneje izbirali med njo in nekdanjim državnim tožilcem Aleksandrom Stoianoglom.

Ta sicer prav tako velja za proevropskega politika, a se obenem zavzema za dobre odnose z Moskvo, ki ima v Moldaviji tradicionalno velik vpliv. Vstopu v unijo ne nasprotuje niti njegova, Rusiji naklonjena stranka socialistov, ki pa Sandu očita, da je referendum razpisala istočasno zato, da bi povečala možnosti za ponovno izvolitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.