Slovenija
57063 ogledov

Ponovna odmera pokojnine: zvišanje za 182 evrov

upokojenec upokojenca starejša moška Saša Despot
Ponovna odmera pokojnine je prinesla v povprečju 64 evrov višjo pokojnino.

Najvišje zvišanje pa je bilo neverjetnih 182 evrov. To v enem letu znese skoraj 2200 evrov!

Z novim letom je odpravljena več let trajajoča krivica in se v pokojninsko dobo spet upoštevajo prispevki, ki so jih ljudje kot občani plačevali prostovoljno. To so jim različni uradniki tudi predlagali, da bi jim tekla delovna doba, čeprav so bili brezposelni in brez pravice do nadomestila.

Oškodovan je za pet tisoč evrov

Ko se to obdobje ni upoštevalo, so mnogi v strahu pred nižjo pokojnino delali dlje. Tako tudi naš bralec, ki je delal sedem mesecev več, da je imel 40 let delovne dobe. "Oškodovan sem za kakšnih pet tisoč evrov," ocenjuje. Ker je samostojni podjetnik, je tako sedem mesecev dlje prispevke, poleg tega pa sedem mesecev ni prejemal pokojnine, ki bi sicer jo.

Ponovni izračun je pokazal, da bi mu za sedem mesecev dodatne pokojninske dobe pripadala 20 evrov višja pokojnina, a se mu to ne bo nič poznalo, saj mu po novem pripada 500 evrov pokojnine, ki jo za polnih 40 let pokojninske dobe zagotavlja država.

Mnogim, ki so prispevke kot občani plačevali dlje, se pozna bistveno več. "V povprečju se je pokojnina zvišala za 64,39 evra," so na podlagi ponovnih odmer pokojnine pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Nekdo bo po novem prejemal celo 181,86 evrov višjo pokojnino, kot jo je doslej, v enem letu bo tako skoraj 2200 evrov na boljšem. Najnižje povišanje po ponovni odmeri znaša 7,53 evra, kar je 90 evrov na leto.

Več kot tisoč vlog za ponovno odmero

Podatkov o tem, koliko ljudi je bilo zaradi zakona oškodovanih in koliko upokojencem bi se ob ponovni odmeri pokojnina zvišala, nimajo, saj bi bilo treba "za pridobitev takšnih podatkov izvesti posebno in dokaj kompleksno analizo".

So pa prejeli že več kot tisoč vlog za ponovno odmero. "Zavod je do 3. 4. 2018 prejel 1132 vlog za ponovno odmero pokojnin z upoštevanjem obdobja prostovoljne vključitve v zavarovanje do 31. 12. 2012. Od tega je rešenih 468 in nerešenih 664," so nam pojasnili pred kratkim. Do konca marca "je bilo na podlagi zahteve za ponovno odmero po ZPIZ-2E izdanih 164 pozitivnih odločb".

Upokojenci Slovenija Toliko višje bodo letos pokojnine

Poleg tistih, ki so se že upokojili, bi se približno 800 prejemnikov predčasne pokojnine lahko že upokojilo, pa se niso, saj brez upoštevanja prostovoljno vplačanih prispevkov niso imeli dovolj pokojniske dobe. "Sprememba obdobja prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje, dopolnjenega do 31. 12. 2012, v pokojninsko dobo brez dokupa, bi po ocenah lahko imela finančne učinke pri skupno približno 800 uživalcih predčasne pokojnine, ki bi lahko namesto predčasne pokojnine uveljavili starostno pokojnino," ocenjujejo na ZPIZ-u.

Če ne zaprosiš, nikoli ne dobiš

Popravljeni zakon določa, da se ponovna odmera opravi na zahtevo uživalca pokojnine. A zakaj država krivice, ki se je zgodila ljudem, ne popravi po uradni dolžnosti. Zelo verjetno bodo zaradi tega izviseli prav tisti, z najnižjimi pokojninami, saj ne bodo vedeli, da morajo zahtevati ponovno odmero.

Starejši Slovenija Pred upokojitvijo še za dve leti na zavod

"Razlog za tako odločitev je predvsem dejstvo, da sprememba ureditve nujno ne vpliva na vse posameznike, ki so se upokojili z upoštevanjem prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje do 31. 12. 2012. Če so imeli posamezniki namreč poleg tega obdobja ob upokojevanju v pokojninsko dobo priznano tudi drugo obdobje, ki se tudi po spremembi zakonodaje ne šteje v pokojninsko dobo brez dokupa (dokup, prostovoljni vstop v obvezno zavarovanje po 1. 1. 2013, itd.), se kljub spremembi zakonodaje zanje odmera pokojnine ne bo spremenila," so razlog, zakaj ZPIZ ne preveri vseh upokojencev, ki so plačevali prispevke kot občani.

Državo bolj kot trajna krivica skrbi, da bi upali, pa bili potem razočarani

"Zakon je predpisal odločanje na zahtevo stranke, saj bi se v nasprotnem primeru morali voditi postopki po uradni dolžnosti za vse posameznike, ki so imeli pri upokojitvi upoštevano tudi obdobje prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. 12. 2012, čeprav pri njih do sprememb višine pokojnine ne bi prišlo. Torej bi moral zavod začeti postopke po uradni dolžnosti ter o tem obvestiti stranke, pri čemer kasneje le-te do višje pokojnine ne bi bile upravičene. V vmesnem času pa bi se jim neutemeljeno dvignilo upanje v morebitno povišanje pokojnine," razlagajo na ministrstvu.

Triletni otrok ne bi lagal, vsi bi mu morali verjeti. Otroka se tega ne da nauči Slovenija Družinska pokojnina: Po smrti očeta ne dobita ničesar

Dodajajo, da bo za vse, ki bodo vlogo oddali v šestih mesecih, povišica veljala od dneva uporabe zakona dalje. Vlogo za ponovno odmero bo mogoče oddati tudi kasneje, a bo višja pokojnina veljala naslednji mesec po vložitvi zahteve.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • jerneja45 22:20 17.april 2018.

    Pa seveda. Naj jim dajo, če že nam nočejo. Saj si zaslužijo. Svoje so oddelali, pa kakorkoli že. Tri krat hura za upokojence!

  • francl12 17:07 17.april 2018.

    Kdaj se bo povišal minimalc?????? Če se bo, se bo pa samo za 5€! Saj se norca delajo iz delavskega naroda!!!! BARABE!!!!

  • matija31 16:45 17.april 2018.

    to je naša socialna država, ki jo tako zagovarja SD in vodi že od 2009 naprej..sramota