Slovenija
10992 ogledov

Ponoči je vsaka krava črna. Pa ja!

Pink Floyd
1/9
Matej Košir
Vsakič, ko testiram Huaweijeve telefone, sem bolj v dvomih ali testiram telefon ali fotoaparat.

P10 mate pro in P20 pro sta seveda vrhunska telefona, a v tem pogledu med njima ni bistvenih razlik. P20 pro, ki mi je zadnji prišel v roke, ima enak procesor Kirin 970 kot desetica, enak Emui in podporo za operacijski sistem android8. Še bolj natančno in kar je pomembno, enak je tudi po zmogljivosti s 6 GB rama in ima, oziroma imata 128 GB prostora.  Razlika je v ekranu z večjo resolucijo – izvorna ločljivost je 1080 x 2244, kar je v bistvu verjento več kot na vašem monitorju, prek katerega prebirate tale članek. Klasični Led monitorji imajo namreč ločlivost 1080x1920. Vse skupaj me je absolutno šokiralo šele potem, ko sem odprl mms s fotografijo iz drugega, povsem korektnega telefona, ki je bila videti kot fotografija iz prvega nikonovega digitalnega fotoaparata, ko sem jo leta 2000 prenesel na računalnik. Skratka sestavljena iz kock v sliko brez kontrasta. Ampak o tem več kasneje.

Huawei Mate 10 Pro Huawei Mate10 Pro Slovenija Pametni je končno postal pameten
 
Zaslon je tudi večji, saj gre praktično za raztegnjen Full HD ekran v razmerju 18,7 proti 9. Torej je celo večji kot klasični 18:9 ekrani. Kljub temu in poleg tega še dejstvu, da ima zmoglivejšo baterijo, je telefon še vedno tanek in lahek. Pravzaprav celo izmuzljiv glede na svojo velikost. Res, da se ga v dveh tednih nisem povsem navadil, ampak zdi se mi, da bi bil verjetno pogosto na tleh, ker je tako velik, a ti hkrati s svojo težo ne daje občutka, da ga je treba trdneje prijeti in da pri tem pogosto ena roka ni dovolj.
 
Od mlajšega brata se razlikuje tudi po bateriji, ki je z 4000 mAh ena zmogljivejših na trgu. Od nič do sto se baterija napolni v uri in 26 minutah, kljub zelo intenzivni uporabi telefona – predvajanju glasbe, videov in vsega ostalega – pa je baterija zdržala 105 ur. Res da med prazniki, ko klicev ni bilo toliko, pa vendarle je to osupljiv podatek. Marsikdo bo telefonu te ravni sicer zameril, da nima brezžičnega polnjenja, a ob tako vzrdžljivi bateriji, se bo vedno našlo nekaj minut za priklop na polnilec.

Huawei | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Brez konkurence

In zdaj smo pri bistvu, torej pri kamerah. V tem pogledu je Huawei naredil takšen preskok kot ga običajno zasledimo pri treh generacijah določenega telefona. P 10 pro dela izjemne fotografije in pri tem telefonu je Huawei prvič predstavil svojo umetno inteligenco. Zaenkrat je ta v večji meri omejena na fotografiranje, čeprav se telefon od uporabnika uči tudi druge stvari in mu denimo ponuja kontakte, aplikacije in vse tisto kar najpogosteje uporablja. Če se desetka še ni najbolje učila slovenščine, dvajsetka obiskuje višji razred. Če denimo v sms-u nepravilno napišete neko besedo – jo pač okrajšate kot to ljudje počnemo v kratkih sporočilih – in jo potrdite kot izbrano besedo, vam bo naslednjič v pomočniku za besede, ki se oblikujejo po določenem zaporedju črk, na voljo tudi ta. Poenostavljeno, slovar ni tog in se ne drži pravil in če boste napisali »prnes«, namesto prinesi, bo to besedo uvrstil v »slovar«. Brezhibno popravlja tudi šumnike... Ampak da preveč ne zaidemo. Glavni fokus umetne intelegence je na prepoznavanju objektov, ki jih fotografirate in seveda prilagajanju nastavitev tem objektom.
Glavni kameri z ultra visoko resolucijo 40 MP pri procesiranju in obdelovanju fotografij pomaga pomožni črnobeli senzor z 20 MP. Trejta kamera pa ima trikratno povečavo, ki vam omogoča približevanje predmetov brez uporabe digitalnega zooma. Ta enkraten paket vam omogoča, da posnamete 10 MP fotografije, lahko tudi 40, s profesionalnimi nastavitvami pa celo 76,2 MB DNG RAW fajle.    
V pomoč trdi opremi je seveda tudi izjemna programska oprema. Huaweijev AIS, ki vam optično pomaga pri stabilizaciji postopka fotografiranja. Praktično nadomesti stojalo, ko se vam roke treseje, še bolj pa je to pomembno pri uporabi zooma ali nočnega načina fotografiranja. Tu P 20 pro nima nobene konkurence. Govorim o nočni fotografiji, čeprav boste morali zadevo temeljito stestirati, kajti če fotografirate pri vsaj nekaj svetlobe, potem je vsaj po mojem mnenju bolje uporabljati pro način. Spodaj je najprej fotografija v nočnem, nato pa v pro načinu.

BMW 76li | Avtor: Matej Košir Matej Košir
BMW 76li | Avtor: Matej Košir Matej Košir

Kako izjemne so fotografije v pro načinu si lahko ogledate v zgornji galeriji iz koncerta Pink Floydov v Zagrebu.

Zelo dobre so tudi fotografije s povečavo, spodnja je denimo narejena s petkratnim zoomom.

 | Avtor: Matej Košir Matej Košir

O samih kamerah bi lahko razpredali v nedogled, a dejstvo je, da so izjemne in da nimajo konkurence, kar dokazujejo tudi številne nagrade, ki jih za fotografijo, kot po tekočem traku, pobirata tako P10 kot P20.

Nekaj kot rezime

Telefon je izredno lep, odziven, hiter in dela fantastične fotografije. Nekatere moti, da nima aux vhoda za slušalke, ampak te priklopite v režo, skozi katero telefon polnite. Težavo bo torej imelo le tistih nekaj težkih uporabnikov, ki polnijo telefon, medtem ko uporabljajo slušalke. Vse deluje izjemno, tako prepoznava prstnega odtisa kot obraza. Pravzaprav nima nobenih pomanjkljivosti, vrednih omembe. Vse to pa ima svojo ceno, ki pa je še vedno nižja od konkurentov, ki jim Huawei pridno odžira uporabnike, predvsem tiste, ki niso mahnjeni na prestiž, prepogosto povezan zgolj z blagovno znamko. P20 pro ima v bistvu le dva konkurenta iPhoneX in Galaxy S9 Plus, s tem da seveda za to ceno ne dobite nobenega od njiju, ampak denimo iPhone8 Plus. Pri nas vas bo P20 pro stal 839 evrov, seveda pa lahko, če kupujete samo napravo, poiščete ugodnejšo ponudbo na spletu.

  huawei p10 plus Slovenija Pokliči me s fotoaparatom  
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.