Slovenija
4860 ogledov

Novi ukrepi: Poročanje že pred prvim majem, možna oprostitev najemnin

Boštjan Koritnik Saša Despot
Minister za javno upravo je predstavil novosti s svojega področja.

"Eden najprijetnejših veselih dogodkov v življenju je zagotovo sklenitev zakonske zveze. Pozitivna novica je, da bomo sklepanje zakonske zveze omogočili od torka, 28. aprila 2020," je na današnji tiskovni konferenci napovedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. "Sklepanje zakonske zveze bo mogoče tako v uradnih prostorih kot na prostem, vendar v nekoliko okrnjeni zasedbi, glede na sedanje okoliščine."

Obiranje jabolk Koronavirus v SLO Slovenija Ukrep: Pomoč novi skupini ljudi, velik dvig zneska za sezonsko delo

Poleg mladoporočencev bodo lahko na obredu prisotni še matičar ali načelnik upravne enote v vlogi pooblaščenca, če bo obred potekal na prostem, pa tudi priče. "V primeru zaprtih prostorov bo o prisotnosti prič odločilo vodstvo posamezne upravne enote," je pojasnil Koritnik. "Površina prostora ob obredu mora biti dovolj velika za izvedbo obreda ob upoštevanju ustrezne razdalje. Izdaja novih dokumentov po obredu bo za upravne enote nujna naloga."

Občinam zvišali povprečnino

"Kot ministru, ki je zadolžen tudi za lokalno samoupravo, z veseljem sporočam, da smo uspeli dvigniti povprečnino občin, nov znesek velja za nazaj, od 1. januarja 2020," je pojasnil Koritnik. Namesto 587,11 bo povprečnina po novem znašala 623,96 evra. "Razlika bo izplačana v mesecu maju." 

Oprostitev najemnin

V drugem "protikorona" zakonu so upoštevali tudi možnost, da se v celoti ali deloma odprosti najemnina za prostore v občinski in državni lasti.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Novi podatki: Umrla še ena oseba

Omogočeno bo tudi vročanje  odločb, sklepov in drugih dokumentov, tudi v nenujnih zadevah. "Zaradi nevarnosti širjenja covid-19 se predlaga vročanje v hišni predalčnik, poštni predal ali elektronski predal, da do stikov med vročiteljem in naslovnikom ne bo prihajalo," je dejal Koritnik. "Naslovnik ne bo dolžan nekaj nemudoma storiti, lahko pa bo to storil. S tem omogočamo, da čim več postopkov izpeljemo do čim daljše faze."

Omogočili so tudi izvedbo ustnih obravnav tudi v nenujnih zadevah, pri čemer bo moral organ poskrbeti, da ne bo prihajalo do možnosti širjenja okužbe in zavarovati zdravje življenje udeleženih v postopku.

Daljši počitek po dolgotrajnem delu

"V novelo PKP1 zakona smo umestili še nekaj dodatnih stvari, kot npr. to, da smo nevladnike izenačili s tistimi, ki so zaposleni v gospodarstvu," je poudaril Koritnik. "Tudi oni so upravičeni do mesečnega temeljnega  dohodka."

Zdravko Počivalšek "Ne bom odstopil!" Slovenija Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

Javnemu uslužbencu, ki bo v nujnih primerih opravljal delo preko delovnega časa, se mu mora po opravljenem delu zagotovit sorazmerno daljši počitek. "Dodaja se omejitev možnega števila ur dela preko polnega delovnega časa, na letni ravni gre za 480 ur," je razložil Koritnik. "To je pomembno predvsem za zaposlene v zaščiti in reševanju."

Lanski dopust bodo lahko koristili do konca leta

"Vsi, ki jim je bila onemogočena izraba lanskega dopusta do konca junija 2020, ga bodo lahko izrabili do konca leta," je še napovedal minister. "To po besedah ministra velja predvsem za zdravnike, zdravstvene delavce in zaposlene v DSO."

Vlada je v sredo določila tudi obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in obremenitve. "Mesečni učinek bo znašal 39,2 milijona evrov," je dejal Koritnik in ob tem poudaril, da to ne pomeni, da bodo vsa ta sredstva tudi porabljena. 

Razrez se po besedah Koritnika nanaša samo na dodatek iz PKP1 za potrebe obvladovanja epidemije in ne gre za dodatek po kolektivni pogodbi za javni sektor. "Dodatek pripada le tistim, ki so ogroženi ali nadpovprečno obremenjeni," je poudaril Koritnik. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 07:53 25.april 2020.

    Na nekaj so pa pozabili. Ukinitev RTV naročnine.