Slovenija
16 ogledov

Nova kategorija zvezd

Bela pritlikavka je malo večja od Zemlje. Žurnal24 main
Osem nenavadnih belih pritlikavk iz naše galaksije predstavlja doslej neznano vrsto zvezd.

Bele pritlikavke predstavljajo konec razvojne poti skoraj vseh zvezd, razen tistih najmasivnejših. 97 odstotkov vseh, vključno z našim Soncem, bo končalo kot bela pritlikavka.

Ko v zvezdi zaradi prenehanja nuklearne fuzije pride do kolapsa, zunanje plasti zvezde odpihne in ostane samo majhno izjemno gosto jedro, ki je komaj nekaj večje od Zemlje.

Po astrofiziku Patricku Dufourju z Univerze v Arizoni sta dosedaj obstajali le dve vrsti belih pritlikavk: ene z bogato vodikovo atmosfero in druge z bogato helijevo atmosfero. Osem novoodkritih pritlikavk pa ne spada v nobeno od teh kategorij, saj imajo atmosfero, bogato z ogljikom.

Po mnenju raziskovalcev so se te pritlikavke izoblikovale iz zvezd, mnogo masivnejših od Sonca, a premalo masivnih, da bi eksplodirale kot supernova.

"Bilo je docela nepričakovano, ker so bile doslej znane pritlikavke bogate le z vodikom ali helijem. Tako da je to čisto nova vrsta zvezd," je povedal Dofour.

Pritlikavke so od Zemlje oddaljene od 1000 do 2000 svetlobnih let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.