Slovenija
6225 ogledov

Najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš ni mogel kaj, da ne bi poprijel za tamburico

1/9
Bili smo na praznovanju rojstnega dne najstarejšega Slovenca.

Belokranjec Nikolaj Dragoš je najstarejši Slovenec vseh časov. Dlje, 110 let in 307 dni, je živela le Slovenka Katarina Marinič.

Niko, simpatični gospod, pa je 110 let dopolnil pred dvema dnevoma, rodil se je torej  27. avgusta 1907, ko so Slovenci živeli pod Avstro-Ogrsko, in kot nam je ob današnji prireditvi dejal njegov 69-letni sin Ivan Dragoš, je njegov oče najverjetneje tudi najstarejši še živeči, ki se je rodil v tej veliki monarhiji. 

V domu upokojenev Poljane v Ljubljani, kjer živi zadnjih deset let, svojemu častnemu varovancu vsako leto pripravijo praznovanje. Danes mu je zaplesala folklorna skupina, varovanci doma so mu zapeli nekaj domačih, zaigrali in zapeli pa so mu tudi tamburaši in čeprav gospod že precej slabo sliši, si ni mogel kaj, da ne bi prijel za tamburico in se jim pridružil.

Najsterejši Slovenec Nikolaj Dragoš ob praznovanju 110. rojstnega dne. | Avtor: Anže Petkovšek Praznovanja 110. rojstnega dne najstarejšega Slovenca Nikolaja Dragoša, Dom upokojencev Poljane. Anže Petkovšek

In nasploh še zna biti zelo vesel in vitalen: "Ne boste verjeli, pred 14 dnevi se nam je celo pridružil pri telovadbi in tako malo pomigal z varovanci," nam je zaupala domska terapevtka Saša. "Jutri bo verjetno zaradi vsega tega dogajanja nekoliko bolj utrujen, pa še vedno zelo vesel. Veste, čeprav deljuje nekoliko zadržano, mu vsa ta pozornost godi, saj je zelo odprt gospod," nam je še dejala zaposlena v domu, v katerega je prišel, ko je dopolnil sto let. Takrat je imel tudi čas, da je napisal avtobiografijo. 

Slavljencu je prišel čestitat tudi predsednik republike Borut Pahor, ki mu je tokrat podaril glasbeno skrinjico. V krajšem pozdravnem nagovoru pa je poudaril, da takšen jubilej tudi drugim daje upanje v krepko zdravje in kakovostno bivanje v visoki starosti.


Naši stoletniki. Po statističnih podatkih je ob polletju v Sloveniji živelo več kot 220 ljudi, ki so dopolnili sto ali več let. V spletni enciklopediji Wikipedia, ki se v veliki meri naslanja na medijska poročanja, pa naj bi bili edini ženski v slovenski zgodovini, ki sta dosegli starost 110 let, Katarina Marinič in Marija Vencelj Maggi.


Komentarjev 2