Slovenija
8541 ogledov

Neverjetno, za dodatek bo treba izpolniti obrazec

Denar, evro Profimedia
Tisoči študentov bodo morali za izplačilo kriznega dodatka izpolnjevati obrazec, ker se ministrstvu očitno ne ljubi povezati z drugimi organi.

"Študenti in študentke, ki izpolnjujete pogoje, boste morali izpolniti elektronski obrazec Vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom, ki bo dostopen na eUpravi. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namreč ne razpolaga z vsemi potrebnimi podatki, potrebnimi za izvedbo nakazila," so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Po mnenju informacijske pooblaščenke obstaja nedvoumna zakonska podlaga, da ministrstvo potrebne podatke pridobi od drugih organov, denimo od Ajpesa (številka transakcijskega računa) in od ministrstva za notranje zadeve, ki vodi register prebivalstva, iz katerega je razvidno stalno bivališče.

Protikrizni zakon določa, da se rednim študentov s stalnim bivališčem v Sloveniji do konca aprila izplača solidarnostni dodatek 150 evrov, zato je potrebno preveriti, kje je prijavljeno stalno bivališče.

Katerega podatka ministrstvo ne more samo pridobiti, na ministrstvu še preverjamo, če bo ureditev ostala, takšna kot je zdaj predvidena, pa bo moralo obrazec za krizni dodatek izpolniti okrog 59 tisoč študentov. 

Debirokratizacija je eden od temeljnih ciljev v koalicijski pogodbe te vlade, splošno načelo upravnega postopka pa je, da mora organ sam pridobiti vsa dokazila, ki jih lahko pridobi.

Na ministrstvu za izobraževanje so pojasnili, da dodatek pripada višješolskim in visokošolskim študentom in študentkam, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji, ki se izvajajo kot redni študij. Študente tolažijo, da bo oddaja vloge enostavna in zanjo ne bo potreba e-identiteta (spletno digitalno potrdilo ali si-pass). Povezava do eUprave bo objavljena na spletni strani MIZŠ, ki bo o tem obveščalo tudi prek medijev.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • brencl47 16:16 17.april 2020.

    PRAVILNO, glede na kvaliteto vpisnih evidenc bi marsikdo prejel več nezasluženih dodatkov na različnih šolah oz. fakultetah. Že tako ali tako bo med prejemnikih veliko preveč pavzerjev in bleferjev!

  • lulibuc 14:39 17.april 2020.

    Kaj pa je še danes brez obrazca? A kar na lepe oči naj bi dobili denar?

Sorodne novice