Slovenija
24 ogledov

Neplemenski čakajo na boljše čase

1/4
Žurnal24 main
Nekateri konji v Lipici še vedno privezani na stojiščih. Letos denar za ureditev osmih novih boksov.
Takšno ravnanje je nedopustno in tudi velika sramota za Lipico, ki namerava konec tega tedna odpreti nov muzej lipicanca.
bralka

"Že dalj časa opazujem, kako se ravna z nekaterimi (neprivilegiranimi) lipicanci v Lipici. Živijo v 'boksih', ki so dejansko stojišča in so zelo ozki, z nizkimi vmesnimi stenami in brez vrat, konji pa so v njih pripeti z verigami – ves čas, tudi ko se hranijo, uležejo, spijo, se valjajo. Na koncu verige je utež," je zapisala bralka. Konji so nastanjeni v tako imenovanem turističnem hlevu, v katerem je bilo tudi vseh 12 konjev, ki so pred kratkim zboleli.

Pomanjkanje denarja
V Kobilarni Lipica priznavajo potrebo po obnovitvi hleva."Čeprav vlaganja v Lipici na vseh področjih v zadnjih desetletjih niso sledila potrebam in smo primorani številne nujne investicije, tudi v objektih, namenjenih nastanitvi konjev, izvajati postopno, si v kobilarni prizadevamo vsem kategorijam živali zagotoviti nego, oskrbo, namestitev in vzrejo v skladu z najvišjimi etičnimi, etološkimi in tehnološkimi standardi," so zapisali.

Vsi hlevi in namestitveni prostori ustrezajo vsem etološkim standardom reje in vzreje konj. Kobilarna Lipica redi lipicanca na tradicionalen, preizkušen način.
Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica

To leto osem novih boksov
Kobilarna v naslednjih štirih letih načrtuje tudi preureditev tako imenovanega turističnega hleva, v katerem so nastanjeni omenjeni konji, v skladu s sodobnimi standardi reje konj. "Nadomestitev stojišč z boksi je ena od prioritetnih investicij," poudarjajo. V okviru preureditve notranjosti turističnega hleva, v katerem so nameščeni konji v rednem treningu, načrtujejo ukinitev preostalih 24 stojišč in namestitev boksov za konje. V letošnjem letu bodo predvidoma obnovili 12 in izgradili osem novih boksov.

Gibanje na prostem
V kobilarni zagotavljajo, da se konji dovolj gibljejo na prostem ali v prostorih za trening, a bralka je prepričana v nasprotno. "Bojim se, da zelo malo ali kakšne dneve sploh nič, saj sama, kljub temu, da sem že velikokrat obiskala Lipico, teh konjev na prostem še nisem videla," je zapisala. "Konji, še zlasti pa tisti, ki so namenjeni izvajanju turističnih programov Kobilarne Lipica, v hlevu predvsem počivajo, tako, da so morebitni negativni učinki takšnega načina vhlevljenja manjši," poudarjajo v kobilarni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.