Slovenija
2 ogledov

Ne vemo, ali je plečka prišla na krožnike

Žurnal24 main
Italijanski proizvajalec je v Slovenijo dostavil 165 kg omenjenega proizvoda, podatkov o tem, ali je omenjena svinska plečka prišla tudi do kupcev, pa še ni.

Družba Eurospin je včeraj iz svojih prodajaln, ki jih ima po vsej Sloveniji, zaradi potencialne okužbe z dioksinom umaknila kuhano plečko iz svinjskega mesa SPALLA COTTA a fette, italijanskega proizvajalca Montana Alimentari SPA.

Italijanski proizvajalec je v Slovenijo dostavil 165 kg omenjenega proizvoda, podatkov o tem, ali je omenjena svinska plečka prišla tudi do kupcev, pa še ni. " Podatke o količinah iz prodaje izločenih živil in od kupcev vrnjenih živil nosilec dejavnosti, ki izvaja umik in odpoklic, Eurospin d. o. o., še zbira in jih vam v tem trenutku ne morem posredovati," so sporočili iz Zdavstvenega inšpektorata. Prav tako nam teh podatkov do sedaj niso posredovali iz Eurospina. Na Zdravstvenem inšpektoratu sicer pravijo, da možnosti, da bi se tudi v prihodnje izdelki s kontaminirano irsko svinjino pojavili na policah slovenskih trgovin, ni mogoče izključiti. Je pa to edini zabeleženi primer v Sloveniji do sedaj.

Dioksini, za katere ekolog in neodvisni raziskovalec Anton Komat pravi, da so n ajbolj popoln strup znanosti, so lahko tudi naravnega izvora, glavnina (približno 80 odstotkov) pa jih nastaja kot stranski produkt pri gorenju in sežiganju različnih snovi. Rastlinojede živali dioksine vsrkavajo iz onesnaženih rastlin, mesojede živali iz mesa onesnaženih živali (" bolj zamaščene živali" jih kopičijo več), obe skupini pa jih vsrkavata iz onesnažene vode. Na takšen način prihaja do kopičenja teh snovi v maščevju izpostavljenih oragnizmov v večji koncentraciji kot v rastlinah in okolju, čeprav jih lahko najdemo tudi v živilih neživalskega izvora. Človek lahko vnaša dioksine na več načinov, z vdihavanjem onesnaženega zraka, direktno preko kože, največ pa z uživanjem živil živalskega izvora (mleko, maščobe, meso, siri, jajca).

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.