Družba Eurospin je včeraj iz svojih prodajaln, ki jih ima po vsej Sloveniji, zaradi potencialne
okužbe z dioksinom umaknila kuhano plečko iz svinjskega mesa SPALLA COTTA a fette, italijanskega
proizvajalca Montana Alimentari SPA.
Italijanski proizvajalec je v Slovenijo dostavil 165 kg omenjenega proizvoda, podatkov o tem,
ali je omenjena svinska plečka prišla tudi do kupcev, pa še ni. "
Podatke o količinah iz prodaje izločenih živil in od kupcev vrnjenih živil nosilec dejavnosti,
ki izvaja umik in odpoklic, Eurospin d. o. o., še zbira in jih vam v tem trenutku ne morem
posredovati," so sporočili iz Zdavstvenega inšpektorata. Prav tako nam teh podatkov do sedaj
niso posredovali iz Eurospina. Na Zdravstvenem inšpektoratu sicer pravijo, da možnosti, da bi se
tudi v prihodnje izdelki s kontaminirano irsko svinjino pojavili na policah slovenskih trgovin, ni
mogoče izključiti. Je pa to edini zabeleženi primer v Sloveniji do sedaj.
Dioksini, za katere ekolog in neodvisni raziskovalec
Anton Komat pravi, da so n
ajbolj popoln strup znanosti, so lahko
tudi naravnega izvora, glavnina (približno 80 odstotkov) pa jih nastaja kot stranski produkt pri
gorenju in sežiganju različnih snovi. Rastlinojede živali dioksine vsrkavajo iz onesnaženih
rastlin, mesojede živali iz mesa onesnaženih živali ("
bolj zamaščene živali" jih kopičijo več), obe skupini pa jih vsrkavata iz onesnažene vode.
Na takšen način prihaja do kopičenja teh snovi v maščevju izpostavljenih oragnizmov v večji
koncentraciji kot v rastlinah in okolju, čeprav jih lahko najdemo tudi v živilih neživalskega
izvora. Človek lahko vnaša dioksine na več načinov, z vdihavanjem onesnaženega zraka, direktno
preko kože, največ pa z uživanjem živil živalskega izvora (mleko, maščobe, meso, siri, jajca).
2
ogledov
Ne vemo, ali je plečka prišla na krožnike
Italijanski proizvajalec je v Slovenijo dostavil 165 kg omenjenega proizvoda, podatkov o tem, ali je omenjena svinska plečka prišla tudi do kupcev, pa še ni.