Slovenija
104992 ogledov

Napovedi so se uresničile: Ponoči toča, orkanski veter, nalivi

Novice: Toča na območju Prebolda in Žalca Facebook/Katarina Novljan
Agencija za okolje je za danes razglasila oranžni alarm. Njihove napovedi so se uresničile. Slovenijo je prešlo silovito neurje z močnimi nalivi, ki jih je ponekod spremljala tudi toča in močan veter.

Tokrat je bil na udaru severni del države, nevihtno območje se je pomikalo od zahoda proti vzhodu. Iz različnih krajev po državi poročajo o toči, ki je padala, veliko je poplavljenih kleti, ponekod po državi še vedno odpravljajo posledice in s cest odstranjujejo podrta drevesa. Veliko je tudi uničenih vozil, ki so jih pod seboj zmečkala v vetrolomu izruvana drevesa.  

V občini Mozirje je neurje z nalivi in močnimi sunki vetra povzročilo škodo na komunalni in prometni infrastrukturi. Prišlo je do poškodbe električne napeljave, zaradi česar prihaja do motenj dobave električne energije. 

Večjo materialno škodo je močnejše neurje z nalivi in sunki vetra povzročilo tudi na komunalni in prometni infrastrukturi na območju občine Velenje. Določene ceste so neprevozne. Voda je zalila kleti več stanovanjskih objekt, veter pa je odkril nekaj stanovanjskih hiš in kmetijskih objektov.

O podobnih posledicah neurja poročajo tudi z območij občin Vojnik, Šentjur, Žalec, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Polzela, Radlje ob Dravi, Podvelka, Muta, Podčetrtek, Mozirje, Mislinja, Dravograd, Dobrna, Braslovče, Črna na Koroškem.

Čez dan se bodo plohe in nevihte postopno razširile nad vso Slovenijo, možna bodo tudi krajevna neurja po celotni državi. Kako se bodo gibala in ali bodo zajela tudi vaše kraje, si lahko ogledate na tej radarski sliki.

Znana je tudi že srednjeročna napoved, v drugi polovici julija nas čaka takšno vreme.

Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 23 do 28 stopinj, na jugovzhodu ter na Primorskem pa do 32 stopinj. Za južni del države je razglašeno oranžno opozorilo zaradi toplotne obremenitve.

V primeru, da nas preseneti slabo vreme Arso svetuje, da počakamo na varnem mestu v zgradbi oziroma na prostem poiščemo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Odsvetujejo zadrževanje v bližini hudourniških vodotokov in parkiranje pod drevesi. Poudarjajo, da se med nevihto ni priporočljivo zadrževati pod drevesi ali daljnovodi zaradi udara strele, ki je lahko smrtno nevaren.

Čez vikend lahko zopet pričakujemo sončno vreme in visoke temperature, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:35 13.julij 2023.

    Bo vin den lajdra poskrbela za znižanje co2. Meni bo omejevala , sama pa leta sem in tja kot pocestnica.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:55 13.julij 2023.

    Američani poskrbijo zato!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:58 13.julij 2023.

    Lani suša,letos toča,vse samo da se uniči samooskrba