Slovenija
3290 ogledov

Galova mama rešuje situacijo po zlorabi v društvu Maus

Gal
Kaj se dogaja z zbiranjem sredstev za operacijo v ZDA?

Poročali smo že, da je prišlo v primeru zbiranja sredstev za dečka Gala, ki ga je vodilo društvo Maus do zlorabe - predsednica društva Nataša Švikart je namreč priznala, da si je "izposodila" denar, ki so ga zbirali za dečka. 

Iščejo, kdo bo prevzel zbiranje sredstev

Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič je predsednico društva, ki je z bančnega računa društva vzela 30 tisoč evrov, ovadila, zbiranje sredstev za dečka pa so začasno ustavili. "Trenutno se pogovarjam z različnimi humanitarnimi organizacijami, ki bi lahko prevzeli zbiranje sredstev za Gala," je povedala Vrbnjak Štefličeva in dodala, da bo informacijo o tem, kdo bo v nadaljevanju zbiral sredstva, posredovala predvidoma do jutri zvečer. "Pogovarjamo se s Palčico, če bodo rešili vprašanje obdavčitve zbranih sredstev, se bomo verjetno dogovorili z njimi. Sicer imam sestanek še z Lionsi in Zvezo prijateljev mladine."

Gal Slovenija Zbirala je denar za Gala, nato pa zase s tega računa dvignila 30 tisočakov

Račun so sami odprli, potem ko so se je pojavil sum

Glede na to, da se je v javnosti zaradi zlorabe sredstev v društvu Maus pojavilo nezaupanje, Galova mama pojasnjuje, da je za dečka odprla račun, na katerega je potem, ko je posumila, da z zbiranjem sredstev v društvu Maus ni vse v redu, začela sama zbirati denar. "Na mojem računu je okoli 8.500 evrov," je povedala Vrbnjak Štefličeva. "Predsednico društva sem klicala, da prenakaže sredstva, ki so na računu - tj. okoli 18.400 evrov plus donacije, ki so bile zbrane preko SMS in v škatle. Zahtevala bom okoli 60 tisoč, kolikor je bilo zbranih, a zagotovil, da bomo denar dobili, nimamo." Predsednica društva Nataša Švikart je sicer za medije povedala, da denarja ni vzela, ampak si ga le izposodila ter obljubila, da ga bo vrnila. 

Zakaj operacije ne krije ZZZS?

Stroški za operacijo v ZDA bodo znašali okoli 120 tisoč evrov, a zavarovalnica tega stroška ne krije. Na ZZZS pojasnjujejo, da je bila vloga za napotitev na zdravljene v tujino s strani ZZZS zavrnjena lani marca (na prvi stopnji) oz. junija (na drugi stopnji). "ZZZS je v postopku odločanja o pravici pridobil mnenje Ortopedske klinike UKC LJ, na katerem je navedeno, da lahko zdravljenje (predlagali so derotacijsko osteotomijo podlahti) opravijo tudi v Ljubljani," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS. "V nadaljnjem postopku je ZZZS pridobil tudi mnenje konzilija zdravnikov UKC Maribor, iz katerega prav tako izhaja, da možnosti zdravljenja v Sloveniji niso izčrpane. Glede na navedeno pogoji za napotitev na zdravljenje v ZDA niso bili izpolnjeni, saj je bilo zavarovani osebi v Sloveniji na voljo oz. zagotovljeno ustrezno zdravljenje. Poseg v ZDA je predlagal le zdravnik specialist iz ZDA, ne pa zdravniki specialisti v Sloveniji ali Avstriji."

Gal | Avtor:

Družina zaupa dr. Paleyju

Galova družina se je namreč medtem po priporočilih staršev otrok, ki so bili že operirani v ZDA, srečala z dr. Dorrom Paleyjem, ki jim je razložil, kako bi sina operiral ter se z njimi dogovorili za datum. Pred tem so bili tudi na Dunaju, kjer so jim po zagotovilih Galove mame povedali, da takšne operacije, kot jo potrebuje Gal, pri njih ne morejo izvesti. Opremljeni z novim upanjem in zaupanjem v dr. Paleyja so na ZZZS avgusta lani vložili novo vlogo, z navedbo, da želijo zdravljenje pri izvajalcu ZDA in ne v Avstriji, kjer so že bili, a je ZZZS njihovo vlogo zavrnil.

"Dogovorjen imamo že datum za operacijo pri dr dorrom Paleyju, in sicer 16. junija 2020."

Galova mama Nataša

Gal Donacije Slovenija Za nujno operacijo malega Gala denarja nikakor ne morejo zbrati

"To ne pomeni, da morajo biti v Sloveniji na razpolago vse metode, ki se opravljajo v tujini"

"Pri obravnavi nove vloge oz. v pritožbenem postopku je ZZZS ugotovil, da se dejansko stanje in pravna podlaga v primerjavi s predhodno vlogo nista spremenila, kar pomeni, da še vedno velja, da obstajajo možnosti zdravljenja torej operacije zavarovane osebe v Sloveniji (derotacijska osteotomija podlahti), konzilij zdravnikov Ortopedske klinike v Ljubljani pa svoje naknadno drugačno mnenje, torej, da so možnosti zdravljenja zavarovane osebe v Sloveniji izčrpane, utemeljuje z nezaupanjem staršev zavarovane osebe v poseg, ki bi bil izveden v Sloveniji," pojasnjuje Kos. "V zvezi s tem je potrebno poudariti, da je Vrhovno sodišče v sodbi v zadevi opravilne številke VIII Ips 173/2001 presodilo, da pravica do zdravljenja v tujini v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja uporabniku trenutnih (vrhunskih) dosežkov medicinske znanosti in tehnike, temveč le storitve v mejah z zakonom in podzakonskimi predpisi določenih standardov. Vrhovno sodišče je nadalje v zadevi pod opravilno številko VIII Ips 259/2010 presodilo, da se v primeru, ko je za zdravljenje določenega bolezenskega stanja več medicinsko priznanih in v načelu enakovrednih metod, se na podlagi določb Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja šteje, da so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, če ni zagotovljeno zdravljenje z nobeno od priznanih metod. Navedeno pomeni, da morajo biti v Sloveniji izčrpane vse medicinsko priznane in v načelu enakovredne metode, da se lahko šteje, da so možnosti zdravljenja izčrpane. V sodbi VIII Ips 75/2017 pa je Vrhovno sodišče RS dodatno ugotovilo, da predhodno navedeno ne pomeni, da morajo biti v Sloveniji na razpolago vse metode, ki se opravljajo v tujini."

O tožbi bo odločalo delovno in socialno sodišče

ZZZS je tako ugotovil, da je bilo o novi zahtevi zavarovane osebe po zdravljenju pri izvajalcu v ZDA zaradi izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji že pravnomočno odločeno. "Dejansko stanje se od predhodnega odločanja ni spremenilo, saj še vedno obstajajo možnosti operacije v Sloveniji, zato možnosti zdravljenja zavarovane osebe v Sloveniji niso bile izčrpane, zato tudi pritožbi zavarovane osebe ni bilo mogoče ugoditi," še razlaga Kos. "Zastopnik zavarovane osebe se je odločil vložiti tožbo zoper odločbo ZZZS pri pristojnem sodišču, kar pomeni, da bo o zadevi razsodilo Delovno in socialno sodišče."

Ker je mama vložila tožbo zoper odločbo ZZZS, so se v socialnih omrežjih pojavile špekulacije, da se želi Galova mama okoristiti z zbranimi sredstvi, saj toži zavarovalnico in bi lahko dobila dvojna sredstva, a Vrbnjak Štefličeva miri: "Če bi prišlo do povračila stroškov s strani ZZZS, bom seveda denar prepustila organizaciji, ki bo zbirala sredstva, da ga porabi za druge otroke, ki ga bodo potrebovali. Res pa je tudi, da je znesek, ki ga zbiramo, torej 120.000 evrov, minimalen, kolikor ga potrebujemo za operacijo. Za rehabilitacijo bomo potrebovali dodatna sredstva in še točno ne vemo, koliko bo vse skupaj stalo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.