Slovenija
51376 ogledov

Logarjeva napovedala sproščanje ukrepov

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Upa, da se bomo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati že čez 14 dni.

Najbrž smo že na vrhu vala ali vsaj blizu

Po najbolj optimističnih napovedih lahko upamo, da smo že na vrhu ali vsaj blizu vrha tega epidemičnega vala, je danes povedala Mateja Logar. V bolnišnicah se po njenih besedah žal še vedno pretežno ukvarjajo z bolniki, ki imajo covid-19 kot primarno diagnozo, in bolniki, pri katerih covid-19 odkrijejo ob prihodu v bolnišnico. 

Na oddelku za intenzivno terapijo je stanje razmeroma mirno, a Logarjeva opozarja, da ko se začnejo bolnišnice polniti, ljudje prihajajo tudi na oddelek za intenzivno terapijo. 

Poudarila je, da imajo države, ki so opustile ukrepe, denimo Danska in Velika Britanija, zelo dobro precepljenost, sploh v skupinah, kjer je večja verjetnost, da pride do težjega poteka bolezni.

Omikron pri večini poteka kot prehlad

Res pa je, da je omikron drugačen od predhodnih variant, je dejala, saj pri večini poteka bolj kot prehlad z vročino, manj je tudi primerov prizadetosti pljuč. "A tudi navaden prehlad lahko privede do tega, da se osnovno stanje poslabša," je opozorila, denimo pri bolnikih s srčno-žilnimi boleznimi, pri sladkornih bolnikih ... Do tega ne bi prišlo, če se ne bi okužili, zato virusa po njenih besedah ne gre podcenjevati. 

Zato bo pogoj PCT zaenkrat ostal v veljavi. Po besedah Mateje Logar namreč osebe, ki so trikrat cepljene, zbolevajo bistveno blažje kot necepljene osebe. Poleg tega naj bi cepljeni krajši čas izločali virus. "Zaenkrat bo ostalo tako, kot je, ko se bo začela situacija umirjati, bomo predlagali drugačno strategijo," je dejala. Nagibajo se k postopnemu sproščanju, saj lahko "ob kakšnih velikih premikih ob slabi precepljenosti pride do ponovnega poslabšanja". Upa, da se bomo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati že čez 14 dni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • villa 23:30 02.februar 2022.

    Najvecji nateg stoletja, za tiste, ki se nategniti pustijo.

  • Avatar pantani
    pantani 07:36 02.februar 2022.

    Tako kot sem pred 1. tednom napovedal,se bodo izgovarjali na večjo precepljenost držav, ki odpravljajo ukrepe!!!

  • mihatirs 06:33 02.februar 2022.

    hahaha, kera ovca...še 14 dni...pa kdo ti še verjame...ni čudno da se nihče več ne drži ničesar...zarad jebene gripe je država zaprta...pri nas smrkajo samo še cepljeni...vsi ostali že prekuženi ali imuni!!!!