Slovenija
3486 ogledov

Covid v Sloveniji: To se dogaja s petim valom

epidemija covid-19 slovenija Profimedia
Po tednu, ko se je število izdanih TAN kod gibalo nad 10.000 dnevno, so tokrat številke drugačne.

Iz objavljenih podatkov je razvidno, da je bilo včeraj izdanih 8.218 TAN kod, kar je dobrih 200 kod manj kot dan pred tem in 1.420 manj kot prejšnji ponedeljek. Število potrjenih okužb bo višje. Spomnimo, da je včeraj ob 8.421 izdanih kodah bilo potrjenih 11.067 primerov okužbe.

Bolj kot število potrjenih primerov je pomembno število hospitaliziranih, pri čemer so po novem objavljeni podatki o tem, koliko bolnikov je hospitaliziranih s covidom in koliko zaradi covida. Včeraj je bilo skupno hospitaliziranih 818 bolnikov, ki so zboleli za covidom-19, od tega jih je bilo v enotah intenzivne terapije 138. Podrobnejši pogled pa razkriva, da jih je bilo na navadnih oddelkih 394 hospitaliziranih zaradi covida-19, 286 pa s covidom. V enotah intenzivne terapije pa je bilo razmerje izrazito na strani tistih, ki se tam zdravijo zaradi covida (119), kot pa tistih, ki se zdravijo s covidom (19). 

Zadnja projekcija razvoja epidemije, ki jo je pripravil Janez Žibert, kaže, da smo že dosegli vrh petega vala. Tako lahko pričakujemo, da bo število potrjenih primerov v prihodnjih dneh začelo padati. Nismo pa še dosegli vrha v bolnišnicah, kjer pa omenjena projekcija kaže, da bo vrh nižji, kot je bil v četrtem valu. 

Janez Žibert Slovenija Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije pri nas. "Ta dejavnik je povsem nepredvidljiv."
 

V veljavo stopile spremembe

Od danes dalje veljajo velike spremembe glede veljavnosti dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ter protokola testiranja. Več podrobnosti o tem, kako dolgo veljajo različne kombinacije pogojev, ki jih izpolnjujejo posamezniki, lahko preberete v članku V torek morda ne boste smeli v trgovino.

Spreminja se tudi protokol testiranja, saj pozitivnih hitrih antigenskih testov ne bo več treba potrjevati s testom PCR. To velja enako dolgo kot potrdilo po pozitivnem testu PCR, a velja samo v Sloveniji. Podrobneje o spremembah v članku Z današnjim dnem stopajo v veljavo velike spremembe. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 18:38 01.februar 2022.

    Včasih so bili ti časi polni kihajočih in kašljajočih, pa jih ni nihče štel. Tudi mrtvih zaradi grip ni bilo malo - pa jih niso javno preštevali. Danes pa so nam instalirali nevarnega sovraga. Da slučajno ne bi pomislili, kako ...prikaži večo gnilo in zatohlo, pokvarjeno in zlagano je pravzaprav v tej državi prav vse. Da slučajno kdo ne bi pomislil na kidanje teh hlevov. Boj proti zunanjemu sovragu so znali izrabiti že orwellovi prašiči, od njih so se učili partijci, ne zaostaja pa tudi SDS s sateliti....

  • Avatar Leon
    Leon 08:41 01.februar 2022.

    Poslušam edino Val 202 .

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:56 01.februar 2022.

    Čez val 202 ga ni...