Slovenija
2176 ogledov

Po tem klicu je Primorec ostal brez 1700 evrov

Mobilni telefon Profimedia
Podobnih primerov je čedalje več, opažajo policisti.

Včeraj so bili novogoriški policisti obveščeni o goljufiji preko telefonskega klica o lažnem dobičku pri trgovanju s kripto valutami na Goriškem. "Storilec se je v telefonskem pogovoru predstavil kot uslužbenec ene od znanih menjalnic kriptovalut in je oškodovancu v pogovoru zagotavljal, da ima slednji na računu dobiček pri trgovanju s kripto valutami, ki ga lahko nakaže na njegov bančni račun. Storilec je v nadaljevanju oškodovanca zapeljal, da mu je le-ta omogočil dostop do njegove spletne banke (preko spletne aplikacije Anydesk), nato pa opravil dve nepooblaščeni transakciji z njegovega bančnega računa in ga oškodoval za skupno 1.700 evrov," so pojasnili policisti, ki primer kaznivega dejanja  goljufije še preiskujejo in bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev navedenega kaznivega dejanja podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.  

Policija sicer v zadnjem obdobju obravnava večje število različnih spletnih goljufij, ki se začnejo s klici lažnih bankirjev oz. trgovcev s kriptovalutami, z lažno e-pošto v imenu bančnih ustanov ipd.

Oškodujejo vas preko programa za oddaljen dostop

"Goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut. Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini zagotavljajo, da jih na virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Zahtevani pogoj za izplačilo teh sredstev pa je namestitev programa za oddaljen dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat," pojasnjujejo policisti.

Nato storilci upravljajo z računalnikom, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu.

Policisti opažajo, da postajajo spletni kriminalci čedalje bolj inovativni in jih je čedalje teže odkriti. "Sodobni spletni prevaranti bodo storili vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov, pri tem pa so se pripravljeni vživeti v najrazličnejše vloge."

Ob morebitnem oškodovanju policisti svetujejo, da zberete vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnete na najbližjo policijsko enoto in oškodovanje prijavite policiji. Prav tako o morebitni zlorabi nemudoma obvestite svojo banko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.