Slovenija
4314 ogledov

Pomembno sporočilo za prebivalce Nove Gorice: 20. oktobra predvidena evakuacija

Nova Gorica Profimedia
Člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so davi na območju tirov novogoriške železniške postaje našli še eno neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne. Ker predvidevajo, da bi lahko našli še kakšno, je za zdaj kot datum onesposobitve bombe in evakuacije prebivalcev z obeh strani meje predviden 20. oktober.

Kot so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica, so člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bombo danes zjutraj našli na območju tirov novogoriške železniške postaje pred poslopjem postaje.

Gre za 104-kilogramsko angleško letalsko bombo iz 2. svetovne vojne z mehanskim vžigalnikom. Po natančnem pregledu so ugotovili, da ni poškodovana in da je, kot so povedali, v dobrem stanju.

Ker pričakujejo, da bi pri pregledu preostalega območja lahko našli še kakšno neeksplodirano bombo in ker je najdena bomba v dobrem stanju, so se pristojni odločili, da najdeno bombo zakopljejo v zemljo in jo ustrezno zavarujejo. Varovana bo 24 ur na dan in bo lahko varno počakala na evakuacijo, so navedli pri novogoriški občini. Datum evakuacije, 20. oktober letos, so uskladili tudi s Slovenskimi železnicami.

Evakuacija na obeh straneh meje

O novi najdbi bombe so že obvestili tudi italijansko stran, saj bo treba evakuacijo ponovno izvesti na obeh straneh državne meje oz. v obeh Goricah. V primeru, da bi se odločili za evakuacijo prej kot 20. oktobra, bi bilo ob morebitni najdbi novih bomb prebivalce treba večkrat evakuirati, so pojasnili.

Pirotehniki za pregled preostalega terena v okolici potrebujejo približno mesec dni. Nato pa bi onesposobitev najdene in morebitnih novo najdenih bomb ter evakuacijo izvedli istega dne.

Medtem obnova novogoriške železniške postaje v tem času ne bo zastala, ampak bo potekala dalje, je pojasnil poveljnik enote Darko Zonjič. Delo na gradbišču in delo pirotehnikov se namreč redno usklajuje prav z namenom, da ne bi prihajalo do zamud pri obnovi, so še navedli pri Mestni občini Nova Gorica.

To je že osma bomba, ki so jo našli med obnovo novogoriške železniške postaje. Nazadnje so prejšnjo najdeno, 226-kilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne, uspešno onesposobili 25. avgusta letos. Pred tem je bila tam v okolici 400 metrov odrejena popolna evakuacija, ki je segala tudi na italijansko stran.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.