Slovenija
3788 ogledov

Klofuta za SDS in NSi. Golob: "Popolnoma pričakovano!"

Robert Golob Žan Kolman / KPV
V izjavi, ki jo je podal ob današnji primopredaji poslov na obrambnem ministrstvu, je medijem dejal, da je bil presenečen nad poskusi opozicije, da "minira" priznanje.

Predsednik vlade Robert Golob je današnjo odločitev ustavnega sodišča, da zavrže zahtevo SDS in NSi za oceno ustavnosti sklepa o priznanju Palestine, označil kot "popolnoma pričakovano". Kot je dejal, je bilo priznanje legitimno in legalno dejanje, zdaj pa da je tudi dokončno.

"Odločitev ustavnega sodišča je za nas popolnoma pričakovana," je povedal Golob. Koalicija je po njegovih besedah kljub kritikam opozicije vztrajala z nadaljevanjem postopkov v DZ, ker je šlo za legitimno in legalno dejanje in "za dejanje priznanja pravice do samoodločbe narodu, ki je to pravico nam priznal že pred 30 leti".

V izjavi, ki jo je podal ob današnji primopredaji poslov na obrambnem ministrstvu, je medijem dejal, da je bil presenečen nad poskusi opozicije, da "minira" priznanje.

"Več kot samo nagajanje pač ta poskus ni bil in tisto, kar je najbolj pomembno, je, da smo kot država ohranili ugled v mednarodni skupnosti in to priznanje izpeljali v pravem trenutku, na pravi način in da je seveda to priznanje tudi zdaj dokončno," je še dodal premier.

Poslanci SDS in NSi | Avtor: Martina Čuk/Državni zbor Martina Čuk/Državni zbor
Postopke v povezavi s priznanjem Palestine v DZ so zaznamovali zapleti. SDS je 3. junija, dan pred izredno sejo vložila pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja, jo tik pred sejo umaknila, nato pa jo med sejo znova vložila. Koalicija je SDS očitala, da skuša s takšnimi manevri onemogočati odločanje o priznanju Palestine. V DZ je bila zato še isti dan sklicana nujna seja, na kateri je večina poslancev pobudo zavrnila in zatem sprejela sklep o priznanju Palestine.

Koalicijo so obtožili kršenja poslovnika DZ

V SDS so ob tem koalicijo in Urško Klakočar Zupančič obtožili kršenja poslovnika DZ. Opozarjali so, da bi zaradi pobude za referendum lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh, zaradi česar je 32 opozicijskih poslancev v začetku julija na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o priznanju.

Ustavno sodišče je v današnjem sporočilu zapisalo, da nima pristojnosti za presojo sklepa o priznanju države, saj da "sklep ni predpis, ki bi vseboval splošne in abstraktne pravne norme, ki bi urejale pravice in obveznosti pravnih subjektov ali bi povzročale pravne učinke navzven".

Kot piše v odločitvi, zakonodajalec ustavnemu sodišču tudi v nobenem drugem zakonu ni podelil posebne pristojnosti za oceno ustavnosti in zakonitosti odločitve o priznanju nove države, zaradi česar ni pristojno niti za oceno ustavnosti in zakonitosti postopka njegovega sprejetja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar MS
    MS 16:48 08.oktober 2024.

    Hamas teroristično organizacijo enačiti s palestinskim narodom zmorejo le polpismeni kreteni! Zaradi Hamasa posredno umirajo palestinski nedolžni otroci, starci in žene! Netanjahu ima dober izgovor za svoj načrt izničiti celotno palestinsko nacijo in to kruto izvaja! Palestino priznavajo demokratske dežele ...prikaži več kot so nekoč v 90 tih letih priznavali Slovenijo!

  • Pierre 16:40 08.oktober 2024.

    Konstruktivna opozicija??? Pod Janšo??? Ma ne me j...at!!!

  • Plavi-mil 16:32 08.oktober 2024.

    To ni klofuta, to je razgradnja USTAVE, ZAKONOV IN PRAVILNIKA DZ.

Sorodne novice