Slovenija
113 ogledov

Janšev dokaz prakse zarote

slovenija 17.03.14, Janez Jansa, predstavitev knjige, Okopi, dopolnjena izdaja, Anže Petkovšek
Okopi II. Dopolnjena izdaja dokazuje, da teorije zarote niso le teorije, ampak čista praksa, pravi avtor knjige Janez Janša.

"Kdor še vedno misli, da v Sloveniji obstajajo samo teorije, ne pa tudi prakse zarote, bo razočaran, ko bo vzel v roke to knjigo."

Tako je Janez Janša včeraj pospremil izid druge, dopolnjene izdaje knjige Okopi: pot slovenske države 1991–1994, ki je prvič izšla pred skoraj 20 leti, in dodal, da je bila Slovenija v času "neuspele tranzicije zelo obremenjena z aferami, kaj je res, pa večina niti ne razglablja do konca, medtem ko v Okopih II prvič prihaja do tega, da je ozadje neke afere dokumentirano in popolnoma razgaljeno".

Novi dokumenti in uvod

Okopi II prinašajo dodatnih 140 strani oziroma 9. a poglavje, v katerem je objavljenih 16 novih dokumentov, ki dopolnjujejo razumevanje ozadja afere Depala vas. Prav tako vsebujejo nov uvod, v katerem Janša med drugim ugotavlja, da "Sloveniji ni uspelo izpeljati resnega prehoda iz enopartijskega sistema, kjer je možno policijo zlorabljati v politične namene, v neki normalen sistem, kjer sta obe oblasti ločeni, kjer ni botrov in stricev, kjer smo vsi pred zakonom enaki".

V središču Radenko Radojčić

Kot je povedal Janša, se je od prvih Okopov zgodilo marsikaj, kar takrat ni bilo znano ali pa ni bilo toliko preverjeno, da bi bilo to mogoče zapisati. Ena od takšnih stvari, ki je tudi bistvo 9. a poglavja in hkrati dopolnitev poglavja Akcija Ščuka, je pričanje specialista za propagandno vojno posebnega oddelka jugoslovanske protiobveščevalne službe Radenka Radojčića, ki se je leta 1994 predal hrvaškim oblastem in na sojenju v Zagrebu opisal svoje delovanje v Sloveniji.

Radojčić, ki naj bi ga po besedah Janše v Sloveniji angažirali pri notranjepolitičnih obračunih, naj bi igral pomembno vlogo v aferi Depala vas. Kot je Janša zapisal ob koncu uvoda k novemu poglavju, pa njegove navedbe in drugi odkriti dokumenti potrjujejo tudi izjavo Milana Kučana iz Nove Gorice, da so "za premagovanje sovražnika postala dovoljena vsa sredstva".

Komentarjev 20
  • Sandi Bagola 18:58 20.marec 2014.

    Čudovita knjiga. Delo mojstra peresa in besede. Brata Grimm sta amaterja proti njemu.

  • dragec 14:13 18.marec 2014.

    Da bi ga nategnile vse sedanje prakse zarote, tako ga sovražim, da bi ga..........

  • dragec 14:12 18.marec 2014.

    Glej budalo, skoraj vsi iz zloglasne ssdss so prejšnje komunjare, samo so se transformirali in so zdaj transformerji