Slovenija
1 ogledov

Jankovićevi v drugo pogoreli

Zoran Janković Anže Petkovšek
Državni zbor. Janković doživel drugi hud poraz. Nov krog. Pogodbo desne sredine parafirale SDS, Lista Virant, SLS in NSi. Usoda desne koalicije v rokah DeSUS-a.

Potem ko Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) v državnem zboru ni dobil zadostne podpore za mandatarstvo, so se včeraj zvečer že sestale stranke morebitne desnosredinske koalicije SDS, Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV), SLS in NSi.

"Koalicijska pogodba je usklajena in parafirana, ima 70 strani," je pred tem povedal morebitni kandidat za mandatarja desnice Janez Janša (SDS). Z naštetimi strankami so jo uskladili konec tedna, pogajanja pa nameravajo nadaljevati. Predlog njegove kandidature menda še ni pripravljen.

SDS večine še nima

Danes bodo o pogodbi razpravljali na tako na svetu stranke SDS kot SLS, o njej pa bodo morali odločiti tudi na svetu DLGV. Neuradno naj bi imeli v listi na usklajeno pogodbo še nekaj pripomb.

SDS ima za zdaj skupaj z DLGV, SLS in NSi le 44 glasov podpore, DeSUS pa bi jih lahko prispeval še 6. Janša je že napovedal, da SDS ne bo tvegala z iskanjem podpore mandatarju in vladi v državnem zboru, dokler ne bo podpisana koalicijska pogodba. Prav tako so v SDS že napovedali, da ne želijo sestavljati vlade s šibko večino, minimalnimi 46 glasovi absolutne večine. Po sinočnjem sestanku je to po telefonu potrdil tudi Radovan Žerjav (SLS) in dodal, da se ne želijo iti igric s 44 glasovi, iskanjem puckov in sestavljanjem vlade na silo: "Vsak mandatar ima pravico zbrati dovolj glasov, ampak naj to stori transparentno. Naj ljudem pove, s kom se je dogovoril."

Vir blizu desnosredinski koaliciji je po sestanku povedal, da so se na njem že pogovarjali tudi o povabilu DeSUS-u in SD. Karl Erjavec in DeSUS-ova pogajalska skupina že imajo mandat izvršnega odbora stranke, da se pogajajo z morebitnim novim kandidatom za mandatarja. Vendar naj bi bili v stranki precej razdeljeni – del naj bi jih podpiral Janšo, del Jankovića, njihovo volilno telo pa naj bi bilo bolj levo kot desno. Če DeSUS k pogajanjem ne bi pristopil, pa utegne Janković znova poskusiti, je ocenil omenjeni vir.

Še preden je bil znan rezultat tajnega glasovanja, je tiskovno konferenco sklical tudi predsednik države Danilo Türk; dejal je: "Zoran Janković v mojih očeh ostaja resen kandidat za predsednika vlade Republike Slovenije." Jutri se namerava z vodji poslanskih skupin posvetovati o novem krogu pogovorov in nato spet predlagati kandidata. Ocenil je tudi, da je še prehitro za odgovor na vprašanje, ali bo za mandatarja predlagal Janšo.

Obsodbe in pozdravi

Tudi Janković včeraj še ni želel povedati, ali bo znova iskal podporo za mandatarstvo v državni zbor: "Tega ne jemljem kot poraz, poraz bi zame bil, če bi umaknil kandidaturo." Janković je bil najbolj razočaran nad poslanci, ki niso glasovali. Meni namreč, da je njihova naloga, da pridejo v kabino in da glasujejo za ali proti. Dvignjenih je bilo le 54 glasovnic in oddanih 47, s čimer naj bi desnica zagotovila, da bo glasovanje veljavno. Po neuradnih informacijah naj bi bila dva oziroma trije obljubljeni glasovi Jankoviću iz Virantove liste.

Poslanci DLGV glasovnic niso prevzeli, Gregor Virant pa je po seji povedal, da so se za ta korak odločili sami zaradi "politične higiene", saj jih je bilo veliko osumljenih politične korupcije in so si po njegovih besedah tako "zaščitili integriteto".

Komentarjev 9
  • Beno Zidaric 09:09 12.januar 2012.

    JAVNI POZIVPozivam vodstvo in IO strank SPZJ,DS,Desus , da zahtevajo od vodstva DZ razveljavitev volitev dne 11.01 ,2012Obrazložitev;Vodstva strank in vodje poslanskih skupin so preprečili poslancem strank SLS,DLGV,SLS in NSi ,voliti v sladu z 82, členom ...prikaži več ustave.V primeru zavrnitve razveljavitve volitev s strani vodstva DZ , takoj podati zahtevo za zaščito ustavnosti na Ustavno sodišče.Zaradi dolgih rokov reševanja sporov pred Ustavnim sodiščem pozivam:Poslanci SDS,SLS in NSi začasno ,do rešitve Ustavnega sodišča takoj izstopite iz poslanskih skupin in ustanovite samostojne poslanske skupine, ker boste le tako ohranili svojo integriteto.Poslance DLGV pozivam, da takoj nepreklicno izstopijo iz poslanske skupine , zaradi nekorektnega vodenja pogajanj hkrati z dvema nasprotnima stranema in s tem operejo sloves prešuštniških poslance in zaradi preprečitve glasovanja ohranijo osebno integriteto.

  • vladek 06:58 12.januar 2012.

    BRAVO! Slovenija Slovencem

  • privat 05:16 12.januar 2012.

    janban sploh ne ve o čem se gre danes...to je zaveden,okraden fant...mladič