Slovenija
14665 ogledov

Izrazita sprememba vremena konec tedna

avto zima mraz Profimedia
Konec tedna bo prinesel izrazito vremensko spremembo. Ponekod lahko zapade kar nekaj snega.

Pred nami je oblačen in večinoma deževen konec tedna. Prve padavine se bodo na zahodu in jugu države pojavile že jutri dopoldne in se širile proti osrednjim krajem. Na skrajnem vzhodu države bo še suho, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. "Meja sneženja bo na začetku poslabšanja kar visoko. Tudi v sredogorju bo marsikje deževalo, večinoma bo snežilo šele nad okoli 1600 m. Dežja bo kar veliko. Skupno bo do nedelje zjutraj predvidoma padlo od 30 do 100 mm padavin. Največ v zahodnem, južnem in osrednjem delu države," pričakovanja glede padavin strnejo na agenciji.

V noči na nedeljo se bo meja sneženja približala nižinam, vendar bodo padavine slabele. "Še največja verjetnost za sneg po nižinah bo na vzhodu države, kjer se bodo rahle do zmerne padavine zadržale najdlje. Drugod bo ohladitev večinoma prišla prepozno. Se pa bo v soboto čez dan dovolj ohladilo, da bodo snežno pošiljko prejela naša sredogorska smučišča. Zapade lahko od 10 do 30 cm, v visokogorju pa tudi več kot 50 cm snega. Če se bodo padavine v vzhodni Sloveniji nadaljevale tudi v noči na ponedeljek, na to namigujejo nekateri scenariji, potem se ga lahko tam nabere za nekaj centimetrov," so zapisali.

"V začetku prihodnjega tedna polarnega mraza sicer ne bomo imeli. Vseeno pa se bodo temperature spustile pod ledišče. Tudi čez dan bo po nižinah v notranjosti marsikje temperatura ostala pod ničlo."

Agencija RS za okolje

Zlata lisica v znamenju snega?

Vremenske razmere v Zgornjesavski dolini bodo ta konec tedna, ko se bodo na Zlati lisici zbrale najboljše smučarke sveta, specifične. "Kaže, da se bo v soboto ob precej močnih padavinah dovolj ohladilo, da bo večinoma snežilo. Ob šibkejših padavinah se lahko vmes meša dež. Ni izključeno, da bo zgornji del proge v megli. V nedeljo bo sprva še rahlo snežilo, popoldne bodo padavine ponehale. Temperatura zraka bo okoli ledišča," na Arsu pravijo o razmerah, ki bodo pričakale smučarsko karavano. 

Zanimivo vremensko dogajanje se nakazuje po 15. januarju, pravijo pri Neurje.si. Trenutno kaže, da bi lahko takrat prišlo do še izrazitejšega vdora sibirskega zraka. 

"V nadaljevanju januarja oz. v drugi mesečni dekadi lahko glede na zadnje malo bolj dolgoročne izglede v izračunih pričakujemo obnavljanje blokade (AC) zonalnega toka nad severnim delom Atlantika in s tem dokaj ostro mejo med območjem visokega zračnega tlaka zahodno in nizkega vzhodno, ki bo potekala čez Evropo. Takšna postavitev bi posledično omogočala vzpostavitev okrepljenega višinskega vetrovnega stržena (jet stream-a) s severa proti osrednji Evropi in Sredozemlju, kar potencialno omogoča nastanek novih ciklonov v zavetrju Alp nad Sredozemljem in s tem možnosti za kakšen bolj snežni scenarij tudi za Slovenijo," pravijo pri vremenskem portalu Ciklon.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.