Slovenija
12255 ogledov

Goljufija, po kateri bi lahko posneli film: Misliš, da je konec, a se šele začne

dokumenti denar miza evri bankovci
1/3
Koprski policisti so pred malce več kot dvema letoma prejeli prijavo suma storitve kaznivega dejanja goljufije. Neznani storilec naj bi z lažnivim prikazovanjem identitete spravil zaposleno v družbi v zmoto in jo prepričal, da je izplačala dividende delničarja na napačen bančni račun.

Delniška družba iz Kopra je v letu 2013 izplačevala dividende iz dobička, ustvarjenega v poslovnem letu 2012. Oškodovani delničar je bil lastnik 4.000 delnic, zaradi česar je gospodarska družba delničarja pisno pozvala, naj dostavi podatke za izplačilo. Ker ni odgovoril, je ostal znesek dividend neizplačan.

Konec marca 2016 je zaposlena v delniški družbi prejela elektronsko poštno sporočilo z osebnimi podatki delničarja (ime in priimek, davčna številka, številka osebnega računa in datum rojstva) in zahtevo za izplačilo dividende.

Elektronsko poštno sporočilo je bilo poslano z brezplačnega poštnega naslova, s prikaznim imenom dejanskega delničarja. Na podlagi prejetih podatkov je delniška družba dividendo izplačala na bančni račun, ki je bil naveden v e-sporočilu.

Sredi aprila 2018, torej dobri dve leti po tem, je podjetje po telefonu kontaktiral dejanski delničar ter se zanimal o postopku izplačila dividend zamudnikom. Pri preverjanju v informacijskem sistemu delniške družbe je bilo ugotovljeno, da je bila dividenda delničarja že izplačana.

Pri nadaljnjem preverjanju so v družbi ugotovili, da delničar nikoli ni uporabljal e-naslova, s katerega je bil poslan zahtevek, ter da osebni bančni račun ni njegov.

27. 5. 2019 so kriminalisti od slovenske banke prejeli podatke o lastniku bančnega računa, na katerega so bile izplačane dividende, kakor tudi izpis transakcij na bančnem računu. Ugotovili so, da so bile dividende dejansko izplačane na njegov bančni račun.

Kriminalisti so zato zoper imetnika bančnega računa podali kazensko ovadbo.

Toda zgodba se tu še ne konča.

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

14. aprila 2020 so koprski policisti prejeli anonimno obvestilo, v katerem prijavitelj zelo konkretno navaja, da goljufije ni izvršil lastnik bančnega računa, temveč 53-letnik iz okolice Ljubljane – sorodnik ovadenega.

S ponovnim preverjanjem v oškodovani delniški družbi so policisti potrdili navedbe iz anonimnega obvestila.

Gospodarska družba uporablja programsko opremo za vodenje delniške knjige družbe, v kateri je 53-letnik zaposlen, prav tako gospodarski družbi nudi vsebinsko in tehnično podporo pri uporabi njihovega programa.

Na podlagi zbranih obvestil in novo pridobljenih dokazov so kriminalisti maja lani opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov na naslovu stalnega bivališča 53-letnika iz okolice Ljubljane ter preiskavo poslovnih prostorov družbe, kjer je bil zaposlen in katere je uporabljal osumljeni. Med hišno preiskavo so zasegli več elektronskih naprav in listin.

V predkazenskem postopku so ugotovili, da je 53-letnik od leta 2013 zlorabil podatke sedmih delničarjev dveh delniških družb in tako ukradel 43.538,76 evra.

Na podlagi zbranih dokazov so policisti decembra lani zoper osumljenega podali kazensko ovadbo na tožilstvo v Kopru za storitev 7 kaznivih dejanj goljufije. Grozi mu več let zaporne kazni.

Komentarjev 10
  • antitrust 16:34 14.maj 2021.

    Vse je dobro naumil razen nakazila na TRR haha

  • eminenca 14:17 14.maj 2021.

    ne vem kdo še podpira ukinitev smrtne kazni ... lepo se živi v zaporu, vse maš , na toplem in to je nagrada za kriminal ... ta slovenistan je pa itak leglo mafijscev, prevarantov, gangsterjev in ostalih kriminalcev ... kdaj ...prikaži več bo kaj napredka vb te komunistični vukojebini

  • dd 12:54 14.maj 2021.

    Nesposobnost policistov je rešila ena anonimna prijava. Upam, da se policisti zavedajo svojih nesposobnosti.