Slovenija
3073 ogledov

Ermenčeva odstopila od pregona Škerbinca ne pa Požarja

Alenka Ermenc Anže Petkovšek Slovesnost ob primopredaji dolžnosti med dosedanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Alanom Gederjem in novo načelnico generalmajorko Alenko Ermenc.
Škerbinca so na njen predlog razrešili z mesta poveljnika poveljstva sil SV.

Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je 10. septembra s pisno izjavo umaknila predlog za kazenski pregon zoper brigadirja Miho Škerbinca. Ermenčeva je predlog za kazenski pregon vojaški policiji podala 17. maja 2019, ker naj bi Škerbinc s škodoval njenemu dobremu imenu. Pri postroju naj bi komentiral njeno zdravstveno stane.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo, se je načelnica generalštaba za to odločila "po tehtnem premisleku, saj je ocenila, da bo to pripomoglo k dvigu ravni organizacijske kulture in izboljšanju medsebojnih odnosov". 

Predloga za pregon zoper Bojana Požarja, ki je pisal, da je bila hospitalizirana zaradi psihičnih težav, Ermenčeva ne namerava umakniti. 

Škerbinc razrešen brez obrazložitve

Aprila je na predlog Ermenčeve minister za obrambo Karl Erjavec Miho Škerbinca razrešil z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske. Razrešen je bil brez posebne obrazložitve, razlog pa naj bi bilo ravno Škerbinčevo domnevno širjenje informacij o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Erjavec je sicer omenjal tudi nočno streljanje z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva.

Karl Erjavec zaslišanje Slovenija Miha Škerbinc: "V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev"

Ker je informacije o ravnanju Škerbinca zbirala obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, se je moral zaradi očitkov o njeni zlorabi pred poslanci zagovarjati obrambni minister Karl Erjavec. Interpelacijo, ki jo je v DZ vložila poslanska skupina SDS, in v kateri so mu očitali tudi, da je bila razrešitev Škerbinca nezakonita, je Erjavec prestal.

Komentarjev 5
  • johan12 12:18 20.oktober 2019.

    Se pa strinjam z generalico glede Požarja. Dejansko bi njega moral kar pošteno pregledati kakšen tim psihiatrov. Moraš biti res zelo gnil v svoji biti, da se naslajaš s takimi prispevki.

  • maresem 18:08 18.oktober 2019.

    Budale nepismene a ste pod drogo.... še slepec ne bi delal takih slovničnih napak.

  • leonardo 17:52 18.oktober 2019.

    To je pa tako kot če bi dal pokuriti sosedov kurnik, ko pa bi bile kure mrtve bi to preklical. Halooo. Treba je misliti pred direktivami, kaj menite?V vojski naj bi se ne šlo na houruk!