Slovenija > Črna kronika
6060 ogledov

Tako so poskušali ogoljufati šolo

računalnik Saša Despot
Računovodja šolo rešila pred 45 tisoč evrov vredno prevaro.

"Občasno so finančne družbe in organizacije še vedno tarča spletnih goljufov, ki izvršujejo "direktorske prevare". Goljufi jih izvršijo tako, da v imenu direktorja ali druge odgovorne osebe pošljejo elektronska sporočila oz. navodila o nakazilu med 10 in 40 tisoč evri na transakcijski račun v tujini. Sporočila običajno prejmejo v računovodstvu družb. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom," opozarjajo na kranjski policijski upravi. 

Storilci so včeraj poskušali ogoljufati izobraževalno institucijo. Zgledalo je takole. Goljufi so najprej ustvarili lažen elektronski naslov s pravimi podatki odgovorne osebe in ga poslali računovodkinji. Vsebina je bila:

Dobro jutro,

Ali lahko danes plačamo 45.000 EUR?

LP, ime in priimek odgovorne osebe

Matematika se ne izide

Računovodkinja je na sporočilo odgovorila, da je preverila evidenčne knjižbe in da se "matematika" ne izide ter pošiljatelja vprašala, če to res želi. Dobila je odgovor:

Da. Obravnavajo kot nujno. Prosim Plačaj zdaj. Poslal bom dokumentacijo kasneje.

V tem sporočilu so bili tudi vsi podrobni podatki o podjetju/prejemniku, naslov, IBAN, swift, banka, sklic, znesek in komentar: »Prosim, pošljite plačila potrditev slip. LP, ime in priimek odgovorne osebe«

Transakcijo je računovodkinja pred plačilom preverila še neposredno pri ogovorni osebi. Ugotovili so, da je sporočilo lažno in da so bili žrtev poskusa goljufije.

Vsa komunikacija je potekala v slovenskem jeziku.

"Vse družbe in organizacije opozarjamo, naj bodo pozorne na morebitna tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino in osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala," svetujejo policisti. 

To morate storiti, če dobite sumljivo sporočilo

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujemo:

- preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu,

- preverite IP naslov pošiljatelja - pri ogledu zaglavja (t. i. header) elektronske pošte je običajno razvidno, da IP prihaja iz tujine,

- preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah,

- ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če vendarle pride do tovrstne goljufive transakcije, policisti predlagajo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski postaji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • jerneja45 23:01 25.julij 2018.

    Saj je ugotovila. Vse je ugotovila, zato je preverila še telefonsko. Super. Za čestitat.

  • miki1234 17:16 25.julij 2018.

    Kaka glupost od članka. Računovodkinjo pa predlagam za Nobelovo nagrado, ker je uspela preverit, kaj plačuje.

  • Majazmaja 10:43 25.julij 2018.

    Če so prepisi v članku pravilni, bi računovodkinja že iz samih zapisov ugotovila, da le-ti vsebujejo napake, ki jih delajo spletni prevajalniki.