Slovenija
32 ogledov

27 poslancev bi imelo službena stanovanja

Poslansko stanovanje Anže Petkovšek
Na razpis za oddajo službenih stanovanj se je prijavilo 27 poslancev.

Rok za prijavo se je iztekel v ponedeljek, za stanovanje so lahko zaprosili tisti poslanci, ki živijo več kot 60 kilometrov najbližje cestne razdalje od sedeža državnega zbora, torej od središča Ljubljane. Na voljo je 49 poslanskih stanovanj. Med tistimi, ki so zaprosili za najem, pa je osem takih, ki so stanovanja najemali že v prejšnjem mandatu.

Pri dodelitvi, kolikor je mogoče, upoštevajo željo prosilca po velikosti in lokaciji službenega stanovanja. Poslanec lahko najemno stanovanje vrne tudi pred iztekom mandata ali pa zaprosi za službeno stanovanje tudi med mandatom, ki ga dobi, če je stanovanje na voljo.

Na voljo tudi drugim

Med poslanci, ki so stanovanje najemali, pa niso bili ponovno izvoljeni, stanovanja še nista vrnila Ivan Vogrin in Darko Jazbec, so pojasnili v državnem zboru.

Če se zgodi, da stanovanja ostanejo nezasedena, jih lahko najamejo funkcionarji drugih organizacij, tako je državni zbor denimo oddal stanovanje predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije Borisu Štefanecu.

Od 72 do 240 evrov najemnine

Stanovanja so velika od 19 do 69 kvadratnih metrov. Najemniki v opremljenih službenih stanovanjih plačujejo poleg najemnine mesečno obrabnino za opremo v stanovanju, pri njenem določanju se upoštevata starost in obrabljenost pohištva. Najemnik plača tudi delež skupnih obratovalnih stroškov ter redne stroške.

Skupna vsota najemnine in obrabnine za najmanjše stanovanje znaša 90 evrov, od tega je 72 evrov najemnine ter 18 evrov obrabnine. Za stanovanje v velikosti 66 kvadratnih metrov pa mora poslanec plačati 240 evrov najemnine in 60 evrov obrabnine.


Komentarjev 2
  • meva 10:10 27.avgust 2014.

    Iz tega je razvidno, da si mislijo v času, ko so na poslanskih stolčkih, vzeti vse bonitete, ki jim pripadajo ... ob teh plačah bi z lahkoto plačevali najemnine, kot jih morajo plačevati vsi, ki v svojem domačem okolju ne ...prikaži več morejo dobiti službe in najamejo stanovanje v Ljubljani ali se pač vozijo vsak dan, tudi več kot 60 km. Da ne omenjamo prehrane v parlamentu po mizernih cenah, pripadajočih nadomestilih po koncu mandata ... V skladu z odgovorno funkcijo imajo plačilo, pri ostalih zadevah pa bi morali biti izenačeni z ostalimi državljani ... šele potem bi lahko bili vredni spoštovanja.

  • Nogo Bozo 21:00 26.avgust 2014.

    ha.ha....3x cenejši najem, kot ga imajo študentje ??