Slovenija
78470 ogledov

Izšla je težko pričakovana sezonska napoved, takšno poletje nas čaka!

poletje, dopust, relax, počitnice, morje, plaža Profimedia
Vroče bo, možna naj bi bila tudi suša.

"Vremenska slika se bo v naslednjih dneh postopno izboljšala, višinsko jedro hladnega zraka se bo pomaknilo južneje in na nas ne bo imelo več vpliva, padli bomo pod vpliv bolj suhih in hladnejših severnih vetrov, saj bomo na vzhodnem robu anticiklona s središčem nad Veliko Britanijo," napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Jutri bo večinoma sončno, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C, na Primorskem do 25 °C.

Vreme četrtek | Avtor: Arso Arso
Tudi v petek nam bo vreme naklonjeno, delno jasno bo z občasno zmerno oblačnostjo, pihal bo severvzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 25 °C.

Konec tedna pa bo vreme bolj spremenljivo. V soboto bo še delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, toplo bo, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 25 °C.

V nedeljo pa se bodo čez dan in popoldne od severa začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 24 °C.

Temperature (še) ne bodo podivjale

"Toplejše subtropske advekcije, ki smo jo obljubljali, okoli 15. maja še ne bo," dodajajo na portalu Ciklon.si. "Anticiklonalni most" med Sredozemljem in Skandinavijo se bo precej hitro podrl, višinska dolina s hladnejšim zrakom pa bo več dni vztrajala nad Biskajskim zalivom in Francijo. Ponovno se bo vzpostavil jugozahodni zračni tok.

"Ta vetrovni stržen, ki bo prinašal precej vlage iz Sredozemlja, bo trajal vsaj do nedelje oziroma ponedeljka, 20.maja," napovedujejo.

Od nedelje se bo tako nadaljevalo spremenljivo vreme z občasnimi padavinami in tudi sončnimi obdobji, več padavin bo na zahodu, več sonca pa na vzhodu. "Kakšnega mraza pa seveda ne bo, temperature bodo letnemu času primerne, na vzhodu lahko nekoliko nadpovprečne."

Avgusta suho vreme tudi nad Slovenijo?

Kot dodajajo, je izšla tudi težko pričakovana sezonska napoved modela ECMWF (Evropski center za srednjeročno vremensko napoved). "Po njem naj bi bil maj še precej spremenljiv mesec in tudi verjetno junij, saj je območje visokega zračnega pritiska pretežno nad severnim delom Evrope," pojasnjujejo.

V juliju in predvsem avgustu pa je prisotnih več pozitivnih anomalij nad Sredozemljem, temperature bodo pri nas v vseh mesecih približno stopinjo do stopinjo in pol nad povprečjem.

Julija je možna suša na Balkanu in nad jugovzhodno Evropo, avgusta pa bi imeli suho vreme tudi nad Slovenijo. "Seveda je pri sezonskih napovedih verjetnost še vedno razmeroma majhna, CFS (ameriški model) ima ravno nasprotno sliko za julij in avgust kot evropski model," dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 7
  • Rim 10:24 09.maj 2024.

    Danes je 9 maj. Največji praznik zmage nad fašizmom in konec WW2. Pa niti enega članka. Nikjer. Nas je naenkrat sram, namesto ponosa da smo bili vsaj enkrat na pravi strani in da se zmoremo pokloniti vsem žrtvam norosti?

  • darefoks 09:45 09.maj 2024.

    vi ne veste za en dan v naprej raje nehite z tem praznim nakladanjem

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 18:06 08.maj 2024.

    Vi ne veste kaj ste včeraj jedli in kateri dan je jutri, prizanesite nam torej s tem pametovanjem...Ste upoštevali stopnjo El Ninja ali intenzivnosti Sonca ?! Speljite se med horoskop..