Slovenija
52722 ogledov

Magnifico prodal več kot 12 tisoč kart, ostal brez soglasja za koncert

Magnifico Saša Despot
Magnifico, ki želi konec avgusta v Tivoliju obeležiti 30 let glasbenega delovanja, je ostal brez potrebnega soglasja.

Konec februarja je Magnifico napovedal, da bo 31. avgusta in 1. septembra praznoval 30 let delovanja v glasbi. Ob tej priložnosti je napovedal koncert v parku Tivoli, za kar pa je potrebno soglasje Zavoda za varstvo narave. Prireditveni prostor je namreč del krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Kot piše Dnevnik, je zavod zavrnil izdajo soglasja, ker bi zaradi dogodka bile ogrožene "ranljive in zaščitene naravne vrednote". Dogodek naj bi ogrožal evropsko gomoljčico in hrošča puščavnika.

Ogranizator je vlogo za izvedbo koncerta podal v začetku decembra lani in jo na poziv zavoda dopolnil. Na odločitev so namesto 30 dni čakali več kot tri mesece. Zaradi dolgotrajnega čakanja je promocija koncerta stekla, tako kot tudi prodaja vstopnic. Prodali so jih več kot 12.000. 

Na odločitev zavoda, ki je zavrnil izdajo soglasja, so se pritožili. O zadevi mora zdaj odločiti ministrstvo za naravne vire in prostor.  

Janković koncertu ne nasprotuje

Ljubljanski župan Zoran Janković se z organizacijo dogodka strinja. Želi si, da bi bilo v Tivoliju organiziranih še več takšnih dogodkov, ob pogoju, da je postavljenih dovolj košev za smeti, da je dogodek ustrezno varovan in da se prizorišče po dogodku vrne v prvotno stanje. Omenil je tudi, da naj bi imeli težave s pridobivanjem soglasja tudi organizatorji pohoda na Rožnik, ki naj bi se odvil 22. maja, navaja Dnevnik.

V preteklosti so bili v Tivoliju organizirani večji dogodki, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Eden takih je bil Žur z razlogom, ki ga je prirejal DJ Umek in ki naj bi ga obiskalo leta 2008 več kot 30.000 ljudi. Zavod za varstvo narave je pojasnil, da je bilo v preteklosti organiziranje takšnih dogodkov mogoče, saj je novi odlok o krajinskem parku stopil v veljavo leta 2015. Odlok je določil, da mora soglasje za prireditve v parku Tivoli podati tudi omenjeni zavod. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 38
  • andrija 05:35 11.maj 2024.

    slovensko varstvo narave-koncert ne,drekovod ja

  • JanaZek 22:27 10.maj 2024.

    V Estoniji, v glavnem mestu Tallinu, imajo park z rahlim nagibom, kjer na prostem prirejajo in opere in rock koncerte za več(10) tisoč glave množice. Vse se da, če se le malo hoče.

  • jakec1575 21:47 10.maj 2024.

    Njegova glasba mi je všeč, njegova prodana duša ne. Tip je kupil njivo, ki je cudezno postala zazidljiva parcela. Zdaj hoce zaradi komada tivoli delat koncert na najlepših travnikih tivolija. vemo pa kaj pusti za sabo koncertna pijanost. Tokrat dam ...prikaži več prav državnemu organu. ne more vsak izbranec vse kar se mu sprdne. tudi zoki ne more vsega in prav je tako.