Trend sonaravne pridelave hrane in pijače že nekaj let osvaja živilsko industrijo. Ob biološko pridelani zelenjavi in sadju ter predelane hrane brez aditivov, je trend zavzel tudi pridelavo in izdelavo vina.
Naravnao oz. živo vino prihaja iz vinogradov, kjer dela poteka v sožitju z naravo. Pri izdelavi vina je čim manj mehanskih ali kemičnih intervencij. Vinarji ne uporabljajo škropiv ali aditivov. Pridelava je holistična in povsem transparentna.
Prvi, tradicionalni festival živih vin
Tisti, ki jih zanima sonaravna pridelava vina in naravna fermentirana hrane, bodo lahko na prvem festivalu živih vin o njih izvedeli prav vse. Festival bo gostila restavracija Kuchna za Bežigradom, ki bo pripravila kulinarični spremljevalni program z vegetarijanskimi jedmi, poudarek pa bo na fermentiranih živilih.
Ob primorskih vinskih hišah Reia, Štemberger, Guerila in Burja, se bodo predstavile tudi tri štajerske hiše, in sicer Zorjan, Aci Urbajs in Šuman. Vinarji bodo predstavili zelo različna vina, od elegantnih, subtilnih, do popolnih divjakov.
Vstopnice za festival živih vin in fermentirane hrane lahko kupite na spletni strani Eventim.