Popotnik
766 ogledov

Tudi to smo zaradi covida-19 občutili Slovenci

morje obala Portorož Profimedia
Pandemija covida-19 je pustila pečat v vseh porah življenja. Slovenci smo se na spremembo odzvali tudi tako, da smo prvič po letu 2009 večino potovanj opravili v Sloveniji.

 V letu 2020 smo prebivalci Slovenije opravili nekaj več kot 2,2 milijona zasebnih potovanj, kar je skoraj pol manj kot v letu 2019, pravijo na Statističnem uradu RS. Lani je bilo opravljenih potovanj najmanj od leta 2000, odkar statistični urad te podatke zbira. 

Okoli 53 odstotkov zasebnih potovanj je bilo opravljenih v Sloveniji, kar je prvič po letu 2009. Zadnja leta se je to število gibalo okoli 40 odstotkov. Zasebna potovanja v Sloveniji so bila v povprečju za polovico krajša od tistih, ki so jih Slovenci opravili v tujini. Potovanje v Sloveniji je v povprečju trajalo 3,3 prenočitve, v tujini pa 6,6 prenočitve. 

Razlog za krajše bivanje lahko najbrž iščemo tudi v tem, da je veliko Slovencev lani lahko unovčilo turistične bone. Polnoletni upravičenci so prejeli bon v višini 200 evrov, mladoletni upravičenci pa bon v višini 50 evrov. Štiričlanska družina je tako prejela 500 evrov, za ta znesek pa je bilo lani mogoče dobiti tudi pakete treh ali štirih nočitev z zajtrkom za dve odrasli osebi in dva otroka.

potovanja 2020 | Avtor: SURS SURS

Največ prebivalcev Slovenije je na vprašanje, zakaj lani niso odšli na nobeno zasebno potovanje, ogovorilo, da je bil vzrok covid-19. Tako je odgovorilo kar 51 odstotkov vprašanih. Četrtina jih ni čutila potrebe po potovanju, četrtina jih ni potovala iz zdravstvenih razlogov, 15 odstotkov je kot razlog navedlo pomanjkanje finančnih sredstev, 11 odstotkov pa pomanjkanje časa zaradi delovnih obveznosti. 

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 1
  • krucefiks 07:29 05.junij 2021.

    zaradi politikov in stroke in ne zaradi covida