Popotnik
28399 ogledov

Male Benetke: slovenska vas, kjer čas obstane

Kamna Gorica
1/16
Anže Petkovšek
Slikovita kovaška vas pod Jelovico navduši s številnimi vodnimi kanali in mostički.

Starega fužinarskega naselja v občini Radovljica se je zaradi številnih vodnih kanalov, čez katere se pnejo številni mostovi in mostički, prijelo tudi ime Male Benetke. Kamna Gorica je bila prvič neposredno omenjena na 101. strani temeljnega radovljiškega urbarja iz leta 1498 pod imenom Stainpüchl.

Kamna Gorica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Javorca Slovenija Popotnik Ste že obiskali ta edinstven spomenik?

Včasih je poleg sosednjih Krop predstavljala središče železarstva. Njegovi začetki v vasi segajo v 14. stoletje, pri čemer so bili glavni proizvod žeblji. Stari plavž je obratoval do leta 1872, usodno pa je bilo že leto 1828, ko je požar uničil 35 stanovanjskih hiš in mnogo gospodarskih objektov. Ročno žebljarstvo v vigenjcih, ki jih je bilo nekdaj deset, se je sredi 20. stoletja umaknilo v Tovarno vijakov Plamen v Kropo.

Danes vas v starem vaškem jedru Kamne Gorice pričakajo ozke ulice, značilne fužinarske hiše z izklesanimi portali iz zelenega kamna in kovanimi mrežami. Edinstven pečat kraju daje tudi razvejana mreža vodnih kanalov. Tu se voda nikdar ne ustavi, ravno nasprotno: njeno šumenje vas spremlja na vsakem koraku.

Kamna Gorica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Osrednji del vaškega jedra zaznamuje velika lipa s parkom. Tu je nekoč na mestu spomenika padlim v drugi svetovni vojni stala fužina z velikim plavžem. Ohranjen je lesen vodni kanal, rake, ki kraju dajejo edinstven pečat. V neposredeni bližini sta tudi rojstni hiši pesnika in politika dr. Lovra Tomana in slikarja Matevža Langusa.

vas Selšček popotnik Popotnik Poznate najbolj posebno vas v Sloveniji?

Sprehodite se lahko tudi do farne cerkve sv. Trojice, ki se dviga nad. Ob njej najdemo še Muzejsko hišo Mežnarija, do katere vodijo kamnite stopnice od vaške lipe. Z vrha se odstira čudovit razgled na vas in okolico.

Kamna Gorica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V Kamni Gorici domačini s ponosom ohranjajo stare šege in navade. Na predvečer sv. Gregorja spuščajo luč (barčice) po vaškem potoku, ob vseh večjih praznikih streljajo z možnarji, pred novim letom po vasi prepevajo tradicionalne koledne pesmi, 15. avgusta pa vsako leto pojejo pred vaškimi kapelicami.

Ob cesti proti sosednji Kropi, zraven hiše Kamna Gorica 1, naletimo tudi na tehniški objekt sekirarica. V njej so še v času po drugi svetovni vojni izdelovali sekire in drugo orodje. Tudi tu je vodno kolo poganjalo veliko kladivo. Voda je na kolo pritekala iz velikega vodnega zbiralnika – bajerja. Znamenitosti, ki si jih v Kamni Gorici lahko ogledate, je veliko, zato brž na raziskovanje.

Kamna Gorica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zapotoški slapovi neverjetno Popotnik To je nedvomno eden najlepših krajev v Sloveniji

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 11:25 12.oktober 2024.

    Stare in sfajhtane hiše so,to je vse