Popotnik
2368 ogledov

Na Kitajskem jih že imajo – jih bomo kmalu imeli tudi v Sloveniji?

Kitajska
1/2
Profimedia
Na Kitajskem so se spomnili načina, kako se lahko ljudje brez truda povzpnejo na vrh hriba in uživajo v razgledu.

V kraju Zhengzhou v kitajski provinci Henan so konec leta 2019 zgradili 518 metrov dolge tekoče stopnice. Po njih se lahko obiskovalci, ne da bi prelili kapljo znoja, na vrh gore Fuxi povzpnejo v pičlih 12 minutah, poroča britanski časopis Daily Mail.

Bohinj parkirišča Bohinj Popotnik Domačini na nogah: "Nekateri se na pravila požvižgajo!"

Glavna ideja omenjene investicije, ki je stala približno dva milijona evrov, je, da lahko ob razgledih uživajo tudi ranljive skupine, ki tega sicer ne bi mogle doživeti. Medtem ko nekateri zamisel pozdravljajo, se drugim porajajo dvomi, če temu sploh še lahko rečemo pohodništvo. Določeni so kritični tudi do pretiranega posega v naravo, ki je potreben za izgradnjo tako velikega projekta.

"To je le začetek. Še malo pa bodo tekoče stopnice vodile tudi na vrh Mount Everesta," se je glasil le eden izmed komentarjev nasprotnikov izgradnje tekočih stopnic. Te na Kitajskem niso osamljen primer, saj so jih začeli graditi tudi po drugih mestih po državi. Želijo si, da bi tudi otroci, starejši in ljudje z zdravstvenimi težavami imeli možnost uživati v prekrasnem razgledu.

@adventureul Is this the future of hiking?! 🎥: Newsflare #adventure #travel #china #mountain ♬ original sound - UNILAD Adventure

Lani so tako že denimo na gori Tianyu v provinci Zbejiang postavili 350-metrske tekoče stopnice. Namesto 50-minutne hoje na vrh razgledne točke se lahko ljudje le postavijo na stopnice, ki jih v desetih minutah pripeljejo do vrha. Kot kaže, so številni nad projektom navdušeni. Videoposnetki, ki so zakrožili na spletu, namreč prikazujejo kolone ljudi, ki so se namesto za sprehod raje odločili za lažjo možnost.

Kaj pa Slovenija?

Na Planinski zvezi Slovenije, ki si z različnimi projekti in prizadevanji želijo omejiti človeški vpliv na naravo, tovrstnim projektom niso naklonjeni in o gradnji stopnic na vrhove ne razmišljajo.

Kitajska | Avtor: Profimedia Profimedia
Po njihovih besedah takšnih pobud s strani obiskovalcev slovenskih hribov še niso prejeli. "To niti ni v skladu z usmeritvijo planinske organizacije, saj hodimo v hribe zaradi rekreacije in sprostitve in k temu tudi spodbujamo," so jasni na Planinski zvezi Slovenije.

Matjaž Šerkezi Slovenija Slovenija Strokovnjak bi uvedel kvote za obisk Triglava

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.