Popotnik
956 ogledov

Ste že obiskali ta edinstven spomenik?

Javorca
1/3
Profimedia
V dolini reke Tolminke se nahaja poseben spomenik iz časa prve svetovne vojne, posvečen padlim avstro-ogrskim vojakom na območju tolminskega odseka soške fronte.

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče, ki nosi znak evropske dediščine. To je spominska cerkev Svetega duha v Javorci, ki je bila kot najlepši spomenik prve svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Leta 2007 se je prav tako uvrstila na seznam pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope ter leta 2018 prejela znak evropske dediščine.

Ajdna Slovenija Popotnik Pozabljeno arheološko najdišče s čudovitim razgledom

Cerkev je posvečena padlim avstro-ogrskim vojakom na območju tolminskega odseka soške fronte. Od 1. marca do 1. novembra 1916 so jo gradili vojaki 3. gorske avstro-ogrske brigade, ki so se dela lotili z veliko mere vneme. Prostovoljno je pri gradnji in pripravi materiala sodelovalo več kot tisoč vojakov, med njimi mnogo mojstrov in obrtnikov, ki jih je zajela vojna vihra. 

Lokacija za postavitev cerkve je bila premišljeno izbrana: od ključnih položajev na Vodil vrhu, Mrzlem vrhu, Slemenu in Rdečem robu je približno enako oddaljena (okrog 2,5 km), tako da predstavlja središčno točko. 

Že med vojno je služila za dnevne cerkvene obrede. Vanjo so se zatekali vojaki, ki so z bližnjih bojišč v zaledje odhajali na počitek. Tu so se zbirali katoličani, protestanti, judje, muslimani in ateisti. Nekaterim je predstavljala božji hram, drugim posvečeno mesto, svetišče, kjer so iskali mir, se predajali mislim in vsaj za kratek čas pozabili na vojno.

Javorca | Avtor: Profimedia Profimedia
Edinstvena znamenitost vse do danes ostaja simbol poziva k spravi in priča o povezovalni moči skupnega umetniškega ustvarjanja in gradnje. Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, grbom Avstro-Ogrske monarhije in napisom PAX (mir).

Njeno zunanjost krasi osemnajst grbov dežel Avstro-Ogrske ter Reke in Trsta, notranjost pa barvite poslikave. Pretresljiv je predvsem pogled na hrastove plošče, ki se odpirajo kot listi knjige, z 2565 vžganih imen na bližnjih vrhovih padlih avstro-ogrskih vojakov različnih narodnosti.

Gorica popotnik Popotnik Nova turistična znamenitost, ki že zbuja zanimanje

Še pomemben podatek: cerkvica je od 1. novembra do 15. aprila zaprta, a si njeno čudovito notranjost lahko ogledate tudi čez okno vrat. V času poletne sezone do parkirišča pod cerkvico vozi avtobus (shuttle). Priporočljivo je, da avtomobil parkirate na parkirišču za Tolminska korita. 

Javorca | Avtor: Profimedia Profimedia
Za vstop v cerkvico je treba plačati vstopnino v višini štirih evrov za odrasle, dveh evrov za otroke, družinska karta 2+2 pa je deset evrov. Otroci do pet let imajo vstop brezplačen. Več o urniku, kdaj je cerkvica odprta, najdete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.