Magazin > Lepota & telo
1832 ogledov

Je suho sadje res tako zdrav prigrizek?

oreščki, suho sadje Žurnal24 main
Suho sadje je okusen prigrizek, ki ga zlahka spravimo v torbico in je večinoma tudi zelo zdrav. A vseeno ni vse tako lepo kot se sliši.

Suho sadje ima veliko vlaknin, a tudi kalorij. Tako kot sveže, je tudi suho sadje polno vitaminov in antioksidantov, a zaradi pomanjkanje vlage, so te vsebnosti veliko bolj koncentrirane, kar lahko povzroči trebušne krče in napihnjenost, sploh, če suhega sadja niste vajeni.

Prav tako vsebuje več sladkorja in s tem tudi kalorij. Sadje ima naravno prisotne sladkorje, ki so v velikih količinah težko prebavljivi. Vse skupaj pa poslabša še konzervans sulfit, ki lahko povzroči drisko in glavobol, zato raje posegajte po suhem sadju brez sulfita. 

Sadje in zelenjava Rezultati Zdravje Najbolj umazani: V teh živilih je največ pesticidov

Drži pa, da se s suhim sadjem izognete želji po manj hranljivih prigrizkih. Če obožujete čips, se odločite za suho sadje, ki je pečeno ali zmrznjeno, če pa obožujete sladkarije, pa posezite po bolj gumijastih možnostih. 

Pomembno je, da ga pravilno zaužijete. Vlaknine res uredijo prebavo, vendar ker suho sadje ne vsebuje veliko vlage, vas lahko tudi zapre, zato zraven vedno pijte vodo. Ne pretiravajte, odmerite si ravno pravo porcijo. To sta dva kosa večjega sadja, kot so marelice, mango ali hruška, in dve čajni žlički manjšega, kot na primer brusnice. Priporočljivo je, da zraven zaužijete proteine, grški jogurt ali oreščke, ki bodo zmanjšali željo po sladkem in preprečili, da bi se suhega sadja prenajedli. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice