Magazin > Lepota & telo
5624 ogledov

To je razlog, zakaj se z leti lažje zredimo

burger, kosilo, hrana, debelost Profimedias
Razlog ne tiči v hrani.

Mnogi  to občutijo na lastni koži - z leti se vse težje znebimo odvečnih kilogramov. Ste se kdaj spraševali, zakaj je temu tako? Presenetljivo je, da prehranjevalne navade niso glavni krivec.

Obstaja več razlogov, zaradi katerih se s starostjo lažje in hitreje zredimo kot v mladosti, največji pa je zagotovo izguba mišične mase, ki je naravni proces staranja, pravi dr. Caroline Apovian, direktorica Centra za prehrano in nadzor telesne teže v Bostonu.

Debelost Starajoči metabolizem Zdravje Spodbudite metabolizem za lepšo postavo

Definirana  mišična masa je najpomembnejša stvar, ki določa hitrost metabolizma. Z drugimi besedami, če je naša mišična masa višja, bomo porabili več kalorij. Mišična masa se okoli tridesetega leta začne zmanjševati in ta postopek pa se še pospeši okoli štiridesetega leta. Če ne storimo ničesar, da bi vzdrževali optimalno mišično maso,  bo naše telo potrebovalo manj kalorij, da se zredi, presnova se bo upočasnila, izgubljeno mišično maso pa bodo nadomestila maščobna tkiva,  pojasnjuje Dr. Apovian. K vsemu temu pripomorejo še hormonske spremembe, sedeči življenjski stil in pomanjkanje spanja.

Kaj lahko naredimo, da se temu izognemo?

- Vadba z utežmi. Začnite z vadbo dvakrat na teden in s časom povečujte intenzivnost in težo.
- Naspite se. Med spanjem se telo in mišice regenerirajo.
- Jejte hrano bogato z nemastnimi proteini, ki so v jajcih, ribah, piščancu, tofuju, stročnicah, oreščkih in semenih. 
- Ne preskakujte obrokov, jejte manjše obroke, bogate z vlakninami in proteini, a večkrat na dan, s tem boste poskrbeli tudi za hitrejšo presnovo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice