Gorenjska
5184 ogledov

Žan Mahnič za pet minut zaprl cesto

Protestna zapora ceste Občina Gorenja vas - Poljane
Poslanec je sodeloval v protestni zapori ceste Gorenja vas - Hotavlje.

V občini Gorenja vas - Poljane so se odločili za protestno zaporo ceste. Nekoliko nenavadno glede na običajne protestne zapore, ki jih organizirajo ljudske iniciative, je, da jo je organiziral kar župan občine Milan Čadež. Med pobudniki sta tudi poslanec SDS Žan Mahnič in predstavnik občanov Peter Rihtaršič. 

Državno cesto, ki povezuje Škofjo Loko z Žirmi ali Cerknim, so za pet minut zaprli pri lokaciji pod Taverno Petra. S tem so protestniki želeli doseči posluh države pri prenovi nevarnih odsekov v občini. 

"Kljub danim obljubam se v naši občini na trasah državnih cest, potrebnih nujne obnove, nič ne premakne. Z izvedbo današnje akcije pričakujemo, da se nadaljuje z deli na prvi trasi, državni cesti Gorenja vas–Todraž (1,6 km), da se prične z odkupi zemljišč na trasi državne ceste Gorenja vas–Hotavlje (1,5 km) in objavi razpis za izbiro izvajalca del na trasi državne ceste Trebija–Sovodenj (500 m)," so zapisali na občini. 

Župan Čadež je izpostavil, da je stanje vseh naštetih državnih cest resnično slabo. "Na cesti proti Sovodnju je zaradi poškodovane ceste vse od leta 2017 postavljen semafor, na koncu Gorenje vasi so bile zaradi zelo slabe ceste v letu 2016 in 2022 nesreče s smrtnim izidom, vseh trkov in zastojev ne beležimo več. Na državni cesti v Todraž, kjer je gospodarska cona in zaposlenih preko 150 delavcev, povprečni letni dnevni promet znaša 900 vozil, v večji meri tovornih."

Spomnil je tudi, da sta dva izmed omenjenih odsekov na trasi Maratona Franja.

Čadež je sicer pohvalil nekatere projekte, ki so jih v občini v preteklosti izpeljali skupaj z Direkcijo za infrastrukturo. Nasprotuje pa odločitvi, da je vlada sredstva, ki so bila za obnovo omenjenih odsekov državnih cest do 2025 že predvidena v državnem proračunu, zdaj prerazporedila.

Mahnič, sicer domačin, pa je opozoril, da bi morala dela na omenjenih trasah že potekati, a da jih je vladajoča koalicija ustavila, še preden so se začela. 

Protestna zapora ceste | Avtor: Občina Gorenja vas - Poljane Občina Gorenja vas - Poljane

Kot je znano, je lanska poplavna ujma uničila veliko cestne infrastrukture po državi. Vlada je zato v določeni meri prerazporedila sredstva, ki so bila namenjena za infrastrukturne projekte in manj nujne začasno ustavila. Sanacijska dela po poplavah se izvajajo tudi v občini Gorenja vas - Poljane, ki je bila tudi močno prizadeta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • jurij2 16:36 01.april 2024.

    Kaj se je cesta pokvarila vceraj ali pa je bila zmahana ze v casu ko je bil zanko se na oblasti.kako mora protwstirati proti svojemu sefu janezu.ti ti zanko dobil bos za usesa

  • leonardo 09:22 29.marec 2024.

    Škoda, da ni mimo pripeljal kakšen širok buldožer!

  • Ender3 18:24 28.marec 2024.

    S tem pujskom žankotom se bo moral nekdo posebej pozabavati. Dobesedno izziva in provocira in je pravi backpaifengesiht. Ne bom presenečen, če se mu to kmalu zgodi..