Gorenjska
54 ogledov

V Kranju ta teden jazz svetovne glasbene scene

Jazz Kamp Kranj letos že 17. leto zapored. Duet klavirjev na Jazz Kampu Kranj izpred nekaj let. Foto: Gorazd Uršič.
Od 15. do 23. avgusta bo Jazz Kamp Kranj že 17. leto zapovrstjo gostil glasbenike iz vsega sveta.

Danes se v Kranju začenja že tradicionalni Jazz Kamp Kranj s sklepnim koncertom v nedeljo, 23. avgusta. V raznolikem festivalskem programu se bodo poleg tradicionalnega dueta klavirjev zvrstili še mnogi slovenski in tuji glasbeniki. Mednarodni glasbeni festival poteka pod organizacijo glasbenikov in bratov, Primoža Grašiča, svetovno znanega jazzovskega kitarista in Gregorja Grašiča, trobentača.

Največja imena svetovne jazzovske scene

Koncerti bodo potekali cel teden od 20.30 ure dalje na Pungartu, duet klavirjev 16. avgusta v izvedbi madžarskega Emila Spanyija in nemškega Davida Gazarova pa v Letnem gledališču Khislstein. Poleg njiju bodo nastopili še mnogi svetovno znani izvajalci, v dopoldanskem času pa bo v soboto, 22. avgusta, v kolikor bo vreme dopuščalo, potekal Jazz Kamp Kranj Fest – ta bo oblikovan kot promenadni koncert na različnih lokacijah v starem Kranju. Njegovi gostje bodo tudi študentje, udeleženci delavnic iz preteklih let. Na vsakoletnem dogodku so namreč doslej potekale tudi jazz delavnice pod vodstvom svetovno priznanih profesorjev, a jih letos, zaradi pandemije, žal ne bo – bodo pa svetovno priznani glasbeniki.

Poleg pianistov v duetu klavirjev bodo nastopili italijanski blues kitarist in pevec Mike Sponza z oktetom z gostom, hrvaškim bluesovskim glasbenikom Tomislavom Golubanom, »New kvartet« v zasedbi Vida Jamnika in Ratka Zjače, Charintihian jazz kvintet in mednarodni kvintet pod vodstvom ameriškega trombonista Luisa Bonille in avstrijskega saksofonista Sigi Feigla. V petek bodo k dobrem vzdušju pripomogli Uroš Perić s prijatelji, sobotni večer bo s svojim glasbenim repertoarjem popestrila Aleksandra Čermelj, dogodek pa se bo zaključil v nedeljo, 23. avgusta, z nastopom Adam Klemm Bande, ki se bo predstavila s sporedom skladb iz zakladnice madžarske ljudske glasbe in nekaterimi avtorskimi skladbami.

Ideja prenesena iz tujine, pri nas več kot uspešna

Vsakoletna organizatorja dogodka, brata Grašič, sta idejo za festival prenesla s tujih glasbenih scen. »Podobni festivali z delavnicami se dogajajo v tujini in glede na to, da takega v Sloveniji oziroma v Kranju ni bilo, sva z bratom prišla na idejo in jo tudi izpeljala – model takega festivala sva uspešno prenesla na domača tla.« Dogodek prispeva tudi k odličnemu kranjskemu vzdušju, saj popestri poletno mestno dogajanje, poleg tega pa približuje jazz glasbo publiki, dodaja Grašič: »Na Jazz Kampu Kranj ljudje slišijo jazz in ugotovijo, da ta ni rezerviran le za ozek krog poznavalcev, temveč lahko s svojimi različnimi stili pritegne širše poslušalstvo.«

Kot že v preteklosti se je dogodek začel s fotografsko razstavo fotografov Gorazda Uršiča, Zorana Kozine in Ivana Hribernika v Galeriji Pungert in Stolpu Pungert, ki je svoja vrata odprla že v sredo, 12. avgusta. Pred večernimi koncerti pa bodo tudi letos potekale vinske degustacije »Vinski scenosled Jazz Kamp Kranj 2020«, na katerih se bodo predstavili priznani slovenski vinarji.

Brezplačne vstopnice za koncerte so na voljo v Cafe galeriji Pungart za dogodke na Pungartu in na Turistično informacijskem centru Kranj ali eno uro pred prizoriščem na Kishelsteinu za duet klavirjev.

PROGRAM:

  • Sobota, 15. avgust 2020, 20.30: Mike Sponza oktet, gost Tomislav Goluban (Vrt Café galerije Pungert)
  • Nedelja, 16. avgust 2020, 20.30: Emil Spanyi & David Gazarov, duet klavirjev (Letno gledališče Khislstein)
  • Ponedeljek, 17. avgust 2020, 20.30: Vid Jamnik & Ratko Zjača New Kvartet (Vrt Café galerije Pungert)
  • Torek, 18. avgust 2020, 20.30: Carinthian Jazz Kvintet (Vrt Café galerije Pungert)
  • Sreda, 19. avgust 2020, 20.30: Luis Bonilla Sigi Feigl Kvintent (Vrt Café galerije Pungert)
  • Četrtek, 20. avgust 2020, 20.30: Funktura (Vrt Café galerije Pungert)
  • Petek, 21. avgust 2020, 20.30: Uroš Perić in prijatelji (Vrt Café galerije Pungert)
  • Sobota, 22. avgust 2020, 11.00: Jazz Kamp Kranj Fest (različne lokacije v starem mestnem jedru), 20.30: Aleksandra Čermelj Band (Vrt Café galerije Pungert)
  • Nedelja, 23. avgust 2020, 20.30: Adam Klem Banda (Vrt Café galerije Pungert)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice