Gorenjska
270 ogledov

V Iskratelu delajo v več izmenah

Iskratel Kranj arhiv Iskratel Kranj Poslovna stavba podjetja S &T Iskratel na Laborah v Kranju.
Zaradi čedalje slabših epidemioloških razmer imajo mnoga podjetja težave, saj je obolelih za covidom-19 in v samoizolaciji čedalje več. Zasledili smo celo poziv enega od delodajalcev iz Železnikov na televiziji študentom oziroma štipendistom, naj pridejo delat v teh izrednih razmerah, ker imajo 35 zaposlenih, pozitivnih pri testiranju na covid-19. V kranjskem Iskratelu takih težav nimajo, so nam zagotovili danes.

Na večja podjetja v Kranju smo včeraj naslovili prošnjo za informacije, kaj se dogaja pri njih. Zanimalo nas je, kako so glede na obolele in tiste, ki so v karanteni oziroma v samoizolaciji, reorganizirali delo. In še, ali so zaposlenim v okviru možnosti zagotovili delo od doma. Odzvali so se nam zaenkrat le iz Iskratela.

»V Iskratelu imamo 527 zaposlenih, od tega jih je s covid-19 aktivno okuženih 1,3 odstotka,« je navedla Jelica L. Lajovic, izvršna direktorica za kadre in korporativno podporo v Iskratelu. Kar pomeni, da je obolelih sedem zaposlenih. Koliko jih je v samoizolaciji, pa ni navedla.

»Organizacija dela v izrednih razmerah terja hitro reagiranje, predvsem pa je pomembno ustrezno in pravočasno interno komuniciranje, pa tudi poenostavljeni delovni postopki, kot je odrejanja dela od doma (odredbe namesto  pogodb o zaposlitvi). Prenesli smo izkušnje še iz časa prve epidemije in delo t. i. krizne skupine se je ves čas nadaljevalo. V prvi vrsti smo z namenom zaščite zdravja in zagotavljanja varnosti zaposlenih prilagodili način dela z minimalno prisotnostjo na lokaciji podjetja,« je pojasnila Jelica L. Lajovic.

Kar 67 odstotkov Iskratelovcev tako ne dela na lokaciji, se pravi v prostorih Iskratela na Laborah. Za varnost tistih, ki delajo v proizvodnji, pa so poskrbeli z vsemi zaščitnimi ukrepi, ki jih priporoča stroka, je zagotovila izvršna direktorica. To so med drugim uredili tudi tako, da so delo organizirali v več izmenah.

Zapoznelo izdajanje karantenskih odločb

Specialistka klinične mikrobiologije in javnega zdravja prim. doc. dr. Irena Grmek Košnik je na začetku tega tedna za časnik Delo pojasnila, da je zapoznelo izdajanje karantenskih odločb eden od možnih vzrokov, zakaj je na Gorenjskem najslabša epidemiološka slika z veliko rastjo okužb. Kot je pojasnila, se je nanjo obrnilo več posameznikov, ki na karantensko odločbo niso čakali, ampak so se zaradi neupoštevanja delodajalca za uveljavljanje nadomestila odpravili na delovna mesta in tako morebitne okužbe širili naprej. Da blago bolni niso bili testirani in da delodajalci niso imeli podlag, da bi zaposleni brez karantenskih odločb lahko ostajali doma, pa je na eni od novinarskih konferenc nato izpostavil tudi dr. Aleš Rozman, zdravnik in direktor Klinike Golnik, tudi član strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.