Gorenjska
4434 ogledov

Storžič spet usoden za turno smučarko

Storžič, pogled s kranjske smeri M. Ha. Storžič, pogled s kranjske smeri.
Danes dopoldne, okoli pol desete, je na severni strani Storžiča umrla turna smučarka.

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da okoliščine kažejo, da je pri spuščanju z gore zdrsnila tik pod vrhom in se po padanju na strmem pobočju ustavila nekaj sto metrov nižje.

Za reševanje na Storžiču so bili aktivirani tržiški gorski reševalci, vojaški helikopter in policist gorske policijske enote. Pokojno smučarko so s helikopterjem prepeljali v dolino in jo predali pristojni službi.

Padla čez severno steno v smeri Črnega grabna

Podrobnosti o hudi nesreči so sporočili tudi iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS).

Navedli so, da so tri turne smučarke z vrha 2132 visokega Storžiča smučale v smeri Petega žrela, pri čemer je eni zdrsnilo in je padla čez severno steno Storžiča v smeri Črnega grabna. Reševalci GRS Tržič in združena ekipa GRZS HNMP so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske našli ponesrečenko in jo prepeljali v dolino. Drugi dve smučarki pa so reševalci GRS Tržič pospremili v dolino. Pri reševanju so sodelovali 10 gorskih reševalcev GRS Tržič, združena ekipa GRZS in HNMP ter helikopter Slovenske vojske.

V gorah še zimske razmere

»V dolini je že kar nekaj časa čutiti pomlad, čeprav jo sem ter tja prekinjajo prehodi hladnih front, v gorah pa so še vedno zimske razmere, ki bodo vztrajale še dolgo v poletje. Trenutno snežna odeja ostaja suha in pomrznjena, zaradi česar obstaja velika nevarnost zdrsa. Nujna je uporaba derez, cepina in čelade. Vse planince in turne smučarje opozarjamo na previdnost, uporabo varovalne opreme in primerno izbiro ture,« opozarjajo pri GRZS.

Le dva meseca od tragedije

Kot smo poročali, se je zadnja velika tragedija zgodila na Storžiču, prav tako v severni steni, pred dvema mesecema. Bilo je 13. februarja. V dveh snežnih plazovih v Kramarjevi smeri so umrli trije alpinisti, med njimi je bil tudi 48-letni izkušeni gorski reševalec in alpinistični inštruktor Slavko Rožič iz Tržiča. Še en alpinist je bil tedaj huje poškodovan, med begom pred plazom, ki sta ga sprožila dva alpinista, pa sta se poškodovala tudi dva reševalca.

Po tej veliki tragediji je bilo objavljeno, da so od leta 1937 naprej plazovi na Storžiču vzeli že 15 življenj.

 

 

Komentarjev 2
  • alen04 14:38 16.april 2021.

    vprašati se je potrebno ali se splača?

  • sam1 14:10 16.april 2021.

    Spet je zmagala gora v borbi z objestnimi avanturisti....