Gorenjska
525 ogledov

Sašo Boškan odvzel 17 let star rekord Blažu Medvešku

Plavalec Sašo Boškan, PK Triglav Kranj fb PK Triglav Kranj Odlično mu je šlo že prvi dan državnega prvenstva. Na fotografiji Sašo Boškan, PK Triglav Kranj.
Sašo Boškan iz kranjskega Triglava je novi slovenski absolutni rekorder na 50 m hrbtno. Razdaljo je na mitingu v nizozemskem Eindhovnu sinoči preplaval v 25,80 sekunde ter za 28 desetink sekunde izboljšal skoraj 17 let star rekord Mariborčana Blaža Medveška iz San Sebastiana 2004.

Dosežek je zadostoval za drugo mesto, Boškan pa se je na dobro desetinko sekunde približal tudi normi za premierni nastop na članskem evropskem prvenstvu, ki ga bo maja gostila Budimpešta, in se priporočil selektorju Gorazdu Podržavniku za pot v madžarsko prestolnico.

"Tega dosežka nisem pričakoval, zato niti ne vem, kaj bi rekel. Sem pa seveda zelo vesel. Sicer pa sem rekord dosegel v prvem delu. Posnetek kaže, da mi je izredno lepo uspel skok, pa nato podvodno plavanje in prihod iz vode. Ti elementi so bili res dobri," je po dosežku za STA povedal Boškan.

"Na treningih je kazal, da mu lahko uspe, a je to treba realizirati na tekmi. Tudi mene je presenetil, saj nam zaradi posebne sezone in pandemije covida-19 manjkajo tekme za rekordne dosežke, zato je ta izid vreden še več kot sicer," pa ga je dopolnil njegov trener Luka Berdajs.

Boškan je že v petek, 9. aprila, zmagal na 200 m hrbtno in dosegel osebni rekord 2:02,66. Danes, v nedeljo, 11. aprila, pa se spogleduje tudi z osebnim rekordom na 100-metrski razdalji.

Peter John Stevens je včeraj na 100 m prsno zasedel osmo mesto, v petek pa je bil na 50 m ob večji napaki šesti.

"Peter še ni v pravi formi, intenzivno se pripravlja na evropsko prvenstvo maja v Budimpešti in po njegovi vrnitvi v Kranj smo na tesnem s časom. Od njega vrhunski dosežek pričakujem šele na Madžarskem. Lahko rečem le, da je na treningih 100-odstoten," je  za STA sporočil trener kranjskega Triglava Luka Berdajs.

Na mitingu na Nizozemskem, ki se danes konča, nastopata le omenjena dva plavalca, drugi del slovenske reprezentance je na pripravah v Franciji in Turčiji. Že prihodnji vikend se bodo predstavili na tekmi v Kranju, čez 14 dni pa je na sporedu prvi resnejši test v Gradcu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.