Gorenjska
451 ogledov

Razprava o prometni politiki v Bohinju še vedno razburja duhove

Bohinj Ribčev Laz Profimedia
Prebivalci Bohinjske Bistrice niso zadovoljni s prometno politiko Občine Bohinj, ki mirujoči promet postopno odmika proč od jezera. Bojijo se, da bodo načrtovanimi ukrepi občine povečali obremenitev Bohinjske Bistrice.

V Bohinjski Bistrici se krešejo mnenja o najnovejših prometnih ukrepih, ki po mnenju mnogih občanov ne upoštevajo potreb lokalnega prebivalstva. Zadnji ukrepi, ki vključujejo ukinitev začasnih parkirišč in premestitev parkirnih površin, so sprožili val nezadovoljstva in skrbi, kar je privedlo do peticije z več kot 400 podpisi. "Odmik prometa od jezerske sklede in uvedba modrih con se sliši obetavno, toda za nas, ki živimo tukaj, to pomeni povečano obremenitev našega kraja," je povedal lokalni prebivalec Marko Ogrin, eden izmed podpisnikov peticije. "Prišlo bo do drastičnega povečanja števila vozil v Bohinjski Bistrici, kar je za nas popolnoma nesprejemljivo," dodaja Ogrin.

Občina se brani, da so njihovi ukrepi del širše strategije trajnostnega razvoja, ki vključuje zmanjšanje motornega prometa in spodbujanje alternativnih prevoznih sredstev, kot so kolesa, pešačenje in javni prevoz. "Naše zaveze iz sprejetih strategij kažejo na to, da je začrtana pot prava," so izjavili na občini. Poudarjajo tudi, da so prizadevanja za umik prometa iz centra Bohinja podkrepljena s številnimi priznanji in prošnjami za predstavitve dobre prakse.

Lokalni prebivalci pa menijo, da bi morale biti investicije usmerjene tudi v infrastrukturne izboljšave, ki bi bolje služile lokalni skupnosti, kot je izgradnja obvoznic in parkirnih hiš, ki bi zmanjšale pritisk na center Bistrice. "Če res želimo ohraniti naravo in hkrati zagotoviti kakovostno življenje za vse občane, moramo najti boljše ravnotežje," opozarja Ogrin. Na občini pa ob tem izpostavljajo, da bodo letos začeli tudi z novelacijo celostne prometne strategije, ki bo morda prinesla nove rešitve. "Naše zaveze iz sprejetih strategij so, da se individualni motorni promet zmanjša, poveča pa prihod na destinacijo z alternativnimi, bolj trajnostnimi načini, zato se načrtuje izgradnja parkirišč na Nomenju in v Soteski ter izvaja investicije in druge ukrepe, ki bodo omogočali prihod na destinacijo s kolesom, peš, z javnim potniškim prometom."

Bohinj Ribčev Laz Radikalno Avto So dnevni gostje v Bohinju sploh še zaželeni? Občina odgovarja ... Bohinjsko jezero S 1. junijem Avto Drastično: vsi, ki nameravate naslednjič z avtom v Bohinj, pomislite znova
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 14:21 23.april 2024.

    še ne par let je padla ideja o gromozanskem parkirišču pri Lecah ( na Gorenjskem ) takoj ob izvozu z AC. in od tam z javnim prometom na Bled, Vintgar, Šobec, Pokljuko... je kaj od tega ? nič. prvič kreteni ...prikaži več turistikusni ne znajo naštudirat kako bi te obiskovalce pripeljali na željene destinacije. neki avtobusi, ki jih potegnejo iz delavskih linij pač - to ne gre. in tud nekaj je važno, če dan nameniš za izlet, potem naj bo izlet, ne celodnevno cijazenje z nekim javnim sranjem