Gorenjska
1986 ogledov

Preddvor: Zaradi izbruha vnovič na pomoč prostovoljci

Dom starejših Preddvor arhiv Dom starejših Preddvor Starejši del Doma starejših občanov Preddvor oziroma v grad Turn je zaprt.
Izbruhi virusa covid že povzročajo težave vnovič tudi v domovih za starejše. Zaradi preprečitve širjenja okužbe je grad Turn, v katerem delno deluje Dom starejših občanov Preddvor, zaprt za obiskovalce.

Karin Hladnik, vršilka dolžnosti direktorice Doma starejših občanov Preddvor, je za Žurnal24 danes pojasnila, da je v domu zdaj 152 stanovalcev, od teh jih je 30 okuženih. Dve stanovalki, tudi pozitivni na okužbo virusa covid-19, pa se zdravita v bolnišnici. Okuženih pa je še 13 zaposlenih. Za tri zaposlene še čakajo potrditev okužbe s PCR testi, medtem ko so štirje zaposleni preboleli covid in so se že vrnili na delovno mesto.

Na vprašanje, kako v preddvorskem domu za starejše rešujejo težave zaradi odsotnih zaposlenih in ali so koga zaprosili za pomoč, je Karin Hladnik odgovorila, da so se za pomoč pri nadomeščanju zaposlenih obrnili na Rdeči križ, Civilno zaščito, Občino Preddvor, Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) Kranj, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na Ministrstvo za zdravje, aktivirali so tudi upokojence in študente.

"OZG Kranj nam zaradi njihove organizacije dela (cepljenje, testiranje) trenutno ne more priskočiti na pomoč. S prostovoljnim delom so že začeli trije prostovoljci Rdečega križa Slovenije," je poudarila v. d. direktorice Doma starejših občanov Preddvor.

V Kranju zaenkrat omejili okužbo

Nadja Gantar, direktorica Doma upokojencev Kranj, pa je za Žurnal24 razložila, da so zaenkrat omejili okužbo s covidom in da je dom še vedno odprt za obiskovalce. V prostorih dnevnega varstva pa so 24. januarja vzpostavili rdečo cono, tako da te storitve začasno ne nudijo. "Dnevno varstvo običajno obiskuje 12 do 15 uporabnikov. Takoj, ko ne bomo več potrebovali prostorov za rdečo cono, bomo nadaljevali z izvajanjem dnevnega varstva, saj se zavedamo potrebnosti te oblike, ki nudi varno in kakovostno aktivnost za starejše," je zagotovila direktorica.  

Na današnji dan je v kranjskem domu od skupaj 211 stanovalcev na covid-19 pozitivnih devet stanovalcev, noben stanovalec pa se zaradi covida ne zdravi v bolnišnici. Odsotnih je šest zaposlenih: štirje so v samoizolaciji, dva sta v karanteni.

Po več kot enem letu okužbe tudi v domu starejših v Cerkljah

Včeraj, 24. januarja, so po več kot enem letu brez okužbe tudi v Domu Taber potrdili okužbe z virusom Sars-CoV-2 pri treh od 156 stanovalcev. Vsi trije okuženi stanovalci se dobro počutijo in ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja, je sporočila Martina Martinčič, direktorica Doma Taber.
Zaradi okužbe je trenutno odsotnih sedem zaposlenih. V domu so delo organizirali v treh conah: rdeči, sivi in beli ter uvedli 12-urni delovnik.
"Vsi zaposleni dajemo ves svoj maksimum, da se stanovalci dobro počutijo in so dobro oskrbljeni. Zaenkrat še lahko organiziramo delo s trenutnim številom zaposlenih. Glede na hitro širjenje virusa pa je težko napovedati, kaj nas čaka. Upamo in si želimo, da bomo okužbe čim prej omejili, " je še navedla direktorica.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.