Gorenjska
929 ogledov

Po poteh jeprškega učitelja

SVIZ Kranj
V začetku poletja smo se skupaj s čanicami in člani kranjskega SVIZa sprehodili po poti jeprškega učitelja.

V Kranju je kar nekaj tematskih poti. Med njimi je tudi Pot jeprškega učitelja, ki poteka nad kanjonom Zarice. Z delavci v izobraževanju, ki so člani kranjskega SVIZa, smo se na pot podali iz Drulovke, kjer se sama pot tudi začenja. Pot je trenutno urejena do cerkve v Bregu ob Savi, mi pa smo se sprehodili vse do Podreče, kjer je pesnik Simon Jenko preživel precejšen del svojega otroštva.

Pešpot povezuje naselja in slikovite kraje na konglomeratni rečni terasi ob Savi, kanjon in desni breg reke Save. Narejena je v poklon pesniku in pisatelju Simonu Jenku, ki se je rodil v vasi Podreča. Ob poti so predstavljene naravne in kulturne značilnosti, ki si jih lahko ogledamo v pol ure zmerne hoje. Vse poti so obstoječe, saj so s tem projektom uredili zgolj najbolj atraktivne točke na poti z elementi urbane opreme, to je zlasti z informativnimi in usmerjevalnimi elementi in klopmi za počitek.

 | Avtor: SVIZ Kranj SVIZ Kranj

Iz bogate vsebine poti izhaja zlasti oblikovanje in zasnova dveh elementov. Kot poklon Simonu Jenku in Marji Borštnar je element knjigobežnica, ki uvaja temo branja in literature na območju celotne poti. Ker je pot posejana z lepimi ambienti in razgledišči, je prebiranje literature na teh območjih idealno.  Iz zgodovine izkoriščanja moči vode, mlinarstva in zlasti dejavnosti izklesavanja mlinskih kamnov iz konglomerata pa izhaja oblika klopi. Negativi odkopanih kamnov so vidni na več mestih ob kanjonu. Klopi so izvedene kot pozitiv mlinskih kamnov, vendar v drugem materialu, in sicer v lesu, predvsem zaradi topline in primernosti za sedenje.

 | Avtor: SVIZ Kranj SVIZ Kranj

 

Občina načrtuje dokončanje poti

Po poti nas je popeljal Rudi Zevnik, velik poznavalec Simona Jenka. Ob zanimivih razlagah je med drugim povedal, da z Mestno občino Kranj že načrtujejo nadaljevanje same poti, ki je trenutno urejena do cerkve v Bregu ob Savi. To so nam potrdili tudi na kranjski občini. Dolgoročna ideja je, da bi namreč Pot jeprškega učitelja uredili v celoti, vse od Majdičevega loga do Zbiljskega jezera, vendarle pa bodo projekt uresničevali postopoma, v več fazah, in pod pogojem, da bodo pri tem sodelovali tudi lastniki zemljišč ob poti. Idejna zasnova za nadaljevanje druge faze ureditve poti v kanjonu Zarice, od cerkve na Bregu do približno polovice naselja Breg ob Savi, je že pripravljena, pobuda je uvrščena v proračun za leto 2022/23, izvedba projekta pa v osnovi odvisna od soglasja lastnikov zemljišč, preko katerih poteka pot.

 | Avtor: SVIZ Kranj SVIZ Kranj

Sicer pa je želja, da bi se Pot jeprškega učitelja začela na Zarici ter se prek Brega ob Savi podaljšala oziroma uredila v učno-interpretacijsko pot vse do naselja Jama, kjer je v načrtu gradnja brvi čez Savo, namenjene pešcem in kolesarjem. Dela se bodo začela takoj, ko bodo pridobili evropska sredstva za sofinanciranje projekta. Vzporedno s tem želijo vzpostaviti tudi čebeljo pot, kar bi med drugim vključevalo postavitev informacijskih tabel na temo čebel in čebelarjev na tej poti. Dogovori z lastniki glede postavitve tabel že potekajo in od njihovih soglasij je odvisno, ali bo na tej trasi možno vzpostaviti tudi čebeljo pot.

»V sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj za prihodnje leto načrtujemo tudi, da se v Majdičevem logu postavi mestni čebelnjak, nato pa vzpostavi še čebeljo pot z zasaditvijo medovitih rastlin in dreves, tablami z informacijami o čebelah, čebelarjenju in pomenu čebel …). Čebeljo pot bi se potem povezalo s kulinarično ponudbo v povezavi z medom v mestnem jedru. V zvezi s tem preverjamo pravne podlage oziroma odloke,« še dodajajo na kranjski občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.